hirdetes

Jubilál idén a Szarvasi Szilvanapok

VN

Szeptember 8. és 10. között rendezik meg a jubileumi, 25. Szarvasi Szilvanapokat a Békés vármegyei városban- olvasható a hír az MTI portálján. Én mondom, Szarvas egy nagyon szép, kis nyugodt hangulatú városka, ahol igazán jó sétálgatni. A szilva pedig finom, szóval ennek a kettőnek a találkozsa igazán nem lehet rossz. Viccet félretéve, 25 évet megért már ez a rendezvény, tehát egyértelmű, hogy jónak kell lennie. Nézzük hát a Szarvasi Szilvanapok programfelhozatalát!

Szarvasi Szilvanapok 2023 programok

Természetesen lesz szilvapálinka, szilvalekvár, és szilás sütemények is!

A rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesztiválon sokféleképp kínálják a gyümölcsöt: lesznek szilvás sütemények, szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök és rézüstökben rotyogó szilvalekvárok. A szilva ünnepének elengedhetetlen felvonása a Termésáldás, amelyre vasárnap délelőtt kerül sor az Evangélikus Ótemplomban.

Süteményverseny is lesz a Szarvasi Szilvanapokon

Idén is hirdetnek receptversenyt a szilvás süteményekre, ezúttal nemcsak Szarvas kedvenc sütijét, hanem Munkácsy kedvenc szilvás süteményét is keresik. Ennek apropója, hogy szeptember 10-én véget ér a város életében meghatározó szerepet betöltő Munkácsy Most című kiállítás, amelyen két részben, három hónap alatt összesen 75 Munkácsy-alkotást mutattak be az érdeklődőknek, köztük számos olyat, amely eddig sehol sem volt látható.

hirdetes
 
 
 
 
 
 
hirdetes
 
 
 
 
 
 
 
 
 

szarvasiszilvanapok (@szarvasiszilvanapok) által megosztott bejegyzés

    

Szarvasi Szilvanapok programok 2023

Idén új helyszínen, a Vízi Színházban tartják a színpadi programokat és az esti koncerteket, így például pénteken a Best of Geszti koncertet, vagy szombaton a Cervinus Teátrum művészeinek részvételével zajló zenés, szórakoztató estet. A Vízi Színház előtti parkolóhoz érkezik szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza Prohászka Béla és Tímár András Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakácsokkal. A részletes program a www.szilvanapok.hu oldalon érhető el.


   

A Szarvasi szilvának története van!

A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére; 1790-ben 93 gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és egy 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett. Az 1890-es évektől a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, így alakult ki Szarvas határában az 1100 holdnyi zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.
   

Ja és még egy bónusz tipp: ha már Szarvason vagytuk, ne hagyjátok ki a csodás Mini Magyarország kiállítást sem, ahol makett formában valamennyi magyar híres épületet, szobrot megcsodálhattok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely megyei jogú város Romániában Hargita megyében. Szokás a legmagyarabb... Tovább

A díszmagyar

A díszmagyar, a magyar kultúra alkotása, egy 19. században kialakult nemzeti díszöltözék. Ez... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!