hirdetes

Miért olyan legendás Szeged papucsa? A szegedi papucs titkai

Noémi Vida
Szegedi papucs története
„Mitől szegedi a szegedi papucs? Elsősorban a hímzéstől. Mezei virágok, pipacs, nefelejcs, kalász ékesíti. Inaskoromban nem ilyen papucsok voltak, csak egyszerű bársonyból készültek, hímzés nélkül. A hímzett papucs később jött divatba, akkor kezdték ezt a bojtos, szalagos jobb- és ballábast készíteni. Azelőtt forgatós volt, vagyis nem különbözött a jobb láb a baltól. Ezért mondják, hogy a szegedi papucsnak nincs párja.”
 

Milyen a szegedi papucs?

A szegedi papucsnak tehát jellegzetes hímzése van, ezenkívül még a magas sarkáról és a bársonyos papucsfejről lehet könnyedén megismerni. Szegedi papucsból többféle verzió is van, megkülönböztetünk törökpapucsot, menyecskepapucsot, valamint selyempapucsot is. A legrégebbi ezek közül a törökpapucs. Fő ismertető jegyei: alacsony a sarka, fekete bársonyfeje van, zöld pettyekkel hímzett leginkább férfiak és idősebb asszonyok számára késült. A menyecskepapucs már jóval változatosabb hímzéssel és magas sarokkal készült, fő jellegzetessége, hogy a pár ugyanazon a kaptafán készült, így csak viseléskor vált el, melyik a jobb és a ballábas. És végül nézzük mi aza a selyempapucs! Régen hagyományosan az eljegyzéskor a gyűrű mellé fehér bársony fejű, hímzett jegypapucsot is adott ajándékba a vőlegény. Ez pedig általában a vele együtt viselt ruha selyméből készült. 

hirdetes
hirdetes

Több, mint papucs

Régen még babonás hiedelmek is kapcsolódtak a szegedi papucshoz. Különböző jelentést kapcsoltak annak, ha különböző szituációkban, különböző alkalmakra papucsot kaptak. Asszonytól papucsot kapni: rövides szerelmi boldogságot mutat. Asszonynak férfitól papucsot ad: házasságtörés. Papucsot venni: utazás, lopni: bátorság. Papucsban járni: zavaros idő. Elveszített papucs: elveszített szerető. Új papucs: új szerető. Papucsos férfi: rossz hír. Régi papucs: nem teljesülő vágy. Szomszéd papucsa: költözködés.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávorkúttól északkeletre található a Bolhási-víznyelőbarlang.... Tovább

Herendi Porcelánmanufaktúra

 Az ország exportjának egyik legfőbb részese a Herendi Porcelánmanufaktúra. 1826-os... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!