hirdetes

Miért olyan legendás Szeged papucsa? A szegedi papucs titkai

Noémi Vida

Minden bizonnyal te is hallottál már a szegedi papucsról, de sokkal valószínűbb, hogyha szegedi terméket kellene mondanod egyet, akkor a paprika hamarabb eszedbe jutna, pedig a paprikához hasonlóan a kézzel varrott és hímzett, díszes papucsot is igazi hungarikumnak, sőt szegedikumnak tartjuk. Mégis hogyan lett egy papucs ilyen legendás, mi lehet a szegedi papucs titka? 

Szegedi papucs története

A legendás szegedi papucs

A híres-neves szegedi papucs mind készítése, mind viselés szorosan összefonódik a szegedi léttel. A régi időkben ettől lett valaki igazán szegedi, a szegedi papucs viselése ugyanis nagyon gyakori volt a 19-20. században. Akkoriban ez volt az egyik legtipikusabb utcai viselet egyik fő darabja, manapság azonban leginkább díszes kirakatokban, kulturális rendezvényeken, néptáncosok lábain találkozni vele. A története elég régre vezethető vissza, és természetesen egy legenda is körbe lengi.

A szegedi papucs legendája

Legendákból sosem elég! Szerintem már mindenki hozzá szokott, hogy minden valamire való vidéknek, dolognak, értéknek van egy-egy kedves kis története, természetesen a szegedi papucs sem maradhatott ki a sorból! A szegedi papucs legendája így szól: még nagyon, nagyon régen, a török időkben Hóbiárt basa Szegedre érve elgyönyörködött az itteni csodaszép lányokban és persze azonnal el akarta csábítani őket, ami természetesen nem meglepő. Azonban a harcos menyecskék a szegedi papucsuk sarkával agyon verték a basát. Annyi igazság lehet a történet mögött, hogy a papucs szó valóban török eredetű, a török hódoltság alatt terjedt el nálunk a papucs viselete, a 16. században.

hirdetes

„A szegedi papucsnak nincs párja”

A török hódoltság idején indult hát útnak a legendás papucs, de sok-sok papucs csak akkor került az utcákra, amikor a nagy árvíz után a saras földutakat felváltották a burkolt utak, ekkor a hölgyek eldobták a csizmáikat, és az olcsóbb, mutatósabb papucsokra váltottak! A két világháború között az értelmiségi, tisztviselői körökben is divatossá vált a papucs viselése. A szegedi papucs ma is a hagyományos módszerrel, kézi varrással készül, egy pár körülbelül tíz órányi munkát követel, ára körülbelül 15 000 Ft. „A szegedi papucsnak nincs párja”- az a mondás járja, de tutod miért?

hirdetes

A szegedi papucskészítés ikonikus alakja a népi iparművész Rátkai Sándor árulja el a titkot, azaz hogy mi a mondás alapja, mi a nagy titok, mert a szegedi papucsnak tényleg nincsen párja!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A székelykapu

A székelykapu: Priszkosz rhétor így ír a hunok építkezéséről: Attila háza minden más... Tovább

Műcsarnok

Műcsarnok: esetében Budapest legnagyobb kiállítóterméről beszélhetünk, amely a Hősök... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!