Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

Sz. F.
hirdetes

Európa tudatába bekerült Katalónia után Székelyföld is, a The Guardian felsorolta a függetlenségre vagy autonómiára törekvő európai népcsoportok igényeit. Nézzük, hogyan változna meg Európa térképe, ha minden nép megkapná azt, amit szeretne! 

Teljesen átrajzolná Európa térképét Székelyföld autonómiája!

2017. október 27-én a katalán parlament kikiáltotta Katalónia függetlenségét, amit azonban a spanyol hatóságok alkotmányellenesnek tartanak, ezért nem ismerik el, ráadásul feloszlatták a katalán parlamentet is. Katalóniát északon Andorra, és Franciaország, délen Valencia, keleten a Földközi-tenger, nyugaton pedig Aragónia határolja.

 

A kis állam a történelem során több állam kezére került, több ízben be is tiltották többek között a katalán nyelv használatát is. Végérvényesen a Napóleon császár elleni függetlenségi háború idején egyesült Spanyolországgal, 1939-ben Franco csapatai foglalták el. Egészen 1977-ig kellett várni arra, hogy újra működhessen a katalán kormány, ezután pedig egyre jobban erősödött az elszakadás érzése.

hirdetes

 

 

Spanyolország természetesen soha nem szeretné, hogy Katalónia elszakadjon, ugyanis egy nagyon erős gazdasági helyzetben lévő tartományától válna meg. Katalónia egyik legfejlettebb része Spanyolországnak, bruttó összterméke 223,6 milliárd euró volt, ez megegyezik Finnország GPD-jével. Mindemellett a turisták imádják, Spanyolország leginkább látogatott részévé vált, Barcelona Európa tízedik városa lett azon listán, melyet az alapján állítottak össze, hogy hol költik a legtöbb pénzt a külföldi látogatók.

 

A katalán turizmus a teljes spanyol idegenforgalom 22 százalékát teszi ki. Spanyolország számára tehát hatalmas érvágás lenne, ha Katalónia elnyerné függetlenségét, egy csapásra vesztené el gazdasága ötödrészét, az államháztartás is jelentős bevételtől esne el. Most pedig nézzük, mi a helyzet Székelyfölddel, és a többi, függetlenségre törekvő néppel, a következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek Európa Külföld

Szótár

Tóparti kávézó Budapesten

Egy tóparti kávézó nagyszerű helye lehet a baráti összejöveteleknek, romantikus vacsorának,... Tovább

Teraszos hely Budapesten

Ha közeledik a tavasz, Budapest utcáit ellepik a színes napernyők, megtelnek a kiülős helyek... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.