hirdetes

Elhagyatott helyek – tekintsd meg Japán szellem-szigetvárosát

TK

Amennyiben szereted az elhagyatott helyeket, egy érdekes szigetet ismerhetsz meg mostani cikkünkben, mely Japánhoz köthető, ráadásul a japán iparosodásban is komoly szerepet játszott.

Hasima

Japán egyik legkülönlegesebb részének számít Hasima, melyet általában Hadihajó-szigetnek is szoktak nevezni, elsősorban kinézete végett. A Nagaszakitól nem messze, vízen elhelyezkedő egykor zsúfolt bányászváros ma már csak elhagyatott épületei miatt számít népszerűnek, holott egy James Bond-filmben is felbukkan – mégis sötét múltjával nehéz szembenézni.


Olyan, mint egy katasztrófa helyszíne


Első ránézésre ez a sziget egy katasztrófa helyszínének tűnhet, esetleg ismeretlenebbül hathat, mint a természeti erők által megtépázott környezetnek. Pedig háborúból visszamaradt romokról szó sincs, csupán évtizedeken át tájfunok, óriási tengeri hullámok alakították az itt lévő épületeket.

hirdetes

Szeretnél róla többet megtudni? Tekints bele galériánkba!


A hely érdekes kettős története


A sziget egyáltalán nem tekinthető nagynak, megközelítőleg a Hévízi-tó másfélszeresét kell elképzelni. Eleinte csak sziklák, valamint néhány növény borították – egészen az 1800-as évekig, amikor felfedezték, hogy a terület feketekőszénben gazdag. Ekkor megkezdődött annak kitermelése, a helyi lakosoknak munkát adva. Egyre jobban elkezdett nőni a szén iránt a kereslet – rájöttek, hogy növelni kell a kitermelést kapacitását.


hirdetes
A kezdetleges kitermelés Fukahori nevéhez volt köthető, majd a felismerés után egy skót vállalkozó segítségével, aki egy brit technológiát használt egészen 45 méteres mélységekig juthattak a bányászok.


1916-ban építették meg az első komolyabb betonházat a munkások elszállásolására – ez az első többemeletes betonháznak számított egész Japánban. Ekkor már háromezren dolgoztak a szigeten, mégis következő években összesen 30 betonból készült lakóépület került megépítésre.


1959-ben már majdnem hatezres lélekszámmal rendelkezett a sziget, melyek között sok család is szerepelt – miattuk iskola, játszótér, kocsma is kivitelezésre került.

 

Amennyiben szeretnél többet megtudni a szigetről, valamint virtuálisan ellátogatni oda, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Bokod

Bokod: Bokod egy kisebb község Fejér megyében, azonban nem erről híres a település. Hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld