hirdetes

Elhagyatott helyek – tekintsd meg Japán szellem-szigetvárosát

TK
Hasima

Ezek a távolból - mivel meredek falakat is emeltek a hullámokkal szembeni védekezésre - úgy festettek, mint egy hadihajó. 1959-ben végére már a Föld legsűrűbben lakott területének számított, 82,5 ezer emberrel.


Az 1960-as fordulat


Ebben az évben a szénbányák folyamatosan bezártak, mely a szigetnek sem kedvezett – megkezdődött az emberek kiköltöztetése. A bányák végül 1974-ben zártak be, ekkorra már mindenkit kiköltöztettek a szigetről.


Jelenlegi turistalátványosság


Eleinte a tulajdonosváltáson kívül más nem történt a kicsi szigeten – egészen 2009-ig. Ezelőtt nem sokkal némi felújítást végeztek, a turisták eleinte csak kijelölt útvonalakat járhattak be, ugyanis az omladozó falak rendkívül veszélyesnek számítottak. Mégis a filmipart is megihlették, hiszen az egyik népszerű James Bond filmben, a Skyfallban itt található meg az MI6-ügynökből lett főgonosz titkos bázisa.

hirdetes


2015-ben a szigetet a UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánította, Meidzsi-kor ipari műemlékeinek tagjaként. Viszont a pályázáskor egy-két dolgot elhallgattak.
A pályázáskor kihangsúlyozták, hogy milyen kiemelkedő szerepet játszott Hasima 1850-től egészen 1910-ig – mégis, az kimaradt, hogy megközelítőleg 60 ezer embert fogtak itt kényszermunkára.


Többüket a második világháború idején szállították ide a munkaerő pótlására, melléjük érkeztek később a kínai hadifogjok is. Akik ezt túlélték, beszámolóikban elmondták, hogy alig kaptak enni, amint abbahagyták a munkát, brutálisan elverték őket. A valós adatok arról számolnak be, hogy megközelítőleg 1300-an haltak bele a kényszermunkába – mind kínaiak, mind koreaiak. Az ő holttesteiket vagy elásták, vagy a tengerbe dobták.

hirdetes


Ebből az okból kifolyólag Dél-Korea tiltakozott a pályázat ellen, sikertelenül.


A sziget a mai napig látogatható, az idegenvezetők között többen gyermekként éltek a szigeten. Amennyiben érdekel a sziget, az akár már virtuálisan is bejárható, a Google-nek köszönhetően – erre itt nyílik lehetőségetek.

 

Amennyiben érdekel a sziget atmoszférája, melyet a fent említett linken nem élhetsz át, tekintsd meg rövid videónkat!

Te szeretsz elhagyatott helyekre kirándulni?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fecske

Fecske: A fecskefélék a madarak osztályának a verébalakúak rendjébe tartozó család.... Tovább

Magyar koronázási kard

A magyar koronázási kard: a koronázási kard a magyar koronázási jelvényegyüttes legfiatalabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld