hirdetes

Miért Szépasszony-völgy a Szépasszony-völgy? A Szépasszony-völgy mesés története

VN

Ha a legendás Eger városának környékén járunk, akkor nem szabad kihagyni a mesés, és még annál is mesésebb mesés nedűkkel telt borospincékkel sorát, a Szépasszony-völgyet. A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe, közel 200 pincével, hatalmas tradíciókkal, híres-neves borászokkal, és a legendás bikavérrel. De te nem gondolkoztál még el rajta, hogy honnan ez a név: Szépasszony-völgy? Utánajártunk a legendás borvidék legendás nevének eredetének!

Szépasszony-völgy legendája

Az egri Szépasszony-völgy

Egyetlen olyan hely sincs az országban, ahol annyi pince lenne, mint Eger városában, és környékén. Tudtad, az Eger alatt elterülő pincerendszer közel 130 km hosszú? És kétség sem fér hozzá, hogy a város legszebb fekvésű és leghangulatosabb pincesora a Szépasszony-völgy! A Szépasszony-völgyének neve szinte egyet jelent az egri borvidékkel. Ha finom egri borokat akar inni az ember, akkor célszerű erre indulni. Nemcsak nagyon jó pincék vannak itt, hanem rendszeresen különböző rendezvényeknek, fesztiváloknak is helyszínt biztosít a völgy, ha a jövőben szerveznek újra ilyesféle mulatságokat, akkor érdemes betérni, mert hatalmas élmény szokott lenni. A Szépasszony-völgy egyébként Eger történelmi belvárosától, a sok-sok izgalmas látnivalótól csupán 15 percre van gyalogosan.  

hirdetes

Azt tudod, hogy miért Bikavér az Egri Bikavér? Itt elolvashatod!

A Szépasszony-völgy legendája

Na de térjünk rá a lényegre, vajon miért Szépasszony-völgy a Szépasszony-völgy? Mint írtuk ehhez a legendás helyhez, számtalan legenda fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, egy Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője, akinek áldozatot mutattak be ezen a helyen. A néprajzkutatók megállapítása szerint a "Szépasszony" valamely természetfölötti lényt: tündért, lidércet, rontó démont, vagy éppen boszorkányt jelölt. Egy másik legenda szerint a földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort, és ezzel teljesen lenyűgözte a betérő vendégeket. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján azonban sem nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, sem az első pince építésének az ideje. A ma használatos Szépasszony-völgy nevének első levéltári említése egy 1843-ban készült iratban található.

hirdetes

Ha erre jártok, akkor ne hagyjátok ki a környék csodaszép látnivalóit se: 5 látnivaló Eger környékén, amit nem hagyhatsz ki!

Mutatunk néhány régebbi fotót is a Szépasszony-völgyéről és a környékéről, lapozzátok végig!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar agár

Magyar agár: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A magyar agár a legkevésbé ismert... Tovább

Romkocsma

Romkocsma: igazi hungarikum, melyért rengeteg turista rajong. A 2000-es évek elején kezdődött... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!