hirdetes

100 éves a Szerencsi Csokoládé: Idézzük fel kedvenc csokoládénk lehengerlő történetét!

Kontig-Jakab Gyöngyi

Idén kereken 100 éve annak, hogy az ínycsiklandó édességeiről méltán híressé vált Szerencsi Csokoládégyárban megkezdődött a csokoládégyártás. Milyen sok finom édességet, csokoládét, bonbonokat, cukorkákat köszönhetünk neki! Idézzük fel a legendás márka történetét!  

Szerencsi Csokoládégyár története

A Szerencsi Csokoládégyár történetének első terméke 

Szerencsen 1923. február 25-én kezdődött meg a csokoládégyártás a helyi cukorgyár szomszédságában, akkor még a két évvel korábban alapított Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt. égisze alatt. A cég - melyet a Stühmer-gyár, a Magyar Cukoripari Rt. és a Hangya Szövetkezet hozott létre 1921. július 1-én - dolgozói 1923-ban egy szép napon gondoltak egyet, kiálltak a gyár kapuja elé, és azzal a meglepetéssel rukkoltak elő a szerencsiek számára, hogy minden arra járót megajándékoztak egy táblával a cég első termékéből, amely egy sárga papírba csomagolt 101-es főzőcsokoládé volt. Debütáló termékükből először próbaképpen csak 200 kilogrammot készítettek, de a kezdeti sikerek után - miután szóbeszédek szerint kiemelkedően megugrott a gyalogos forgalom a gyár előtt a csokiosztás hatására - megindult a tömeggyártás.

A Szerencsi Csokoládégyár történetének világhíres terméke, a Boci csoki elődje 

A cég a 20-as évek derekán indult igazán fejlődésnek, amikor a svájci állampolgárságú Liechti Frigyes, a temesvári csokoládégyár korábbi igazgatója került az üzem élére, s nyomban korszerű gépeket és szakembereket hozatott Németországból. Kezdetben továbbra is csak táblás csokoládét és kakaót gyártottak. A Szerencsi Csokoládégyár máig legismertebb terméke a Szerencsi tejcsokoládé, amelyet - akkor még Szerencsi Tej-nek neveztek - ma a Boci csokoládé elődjeként tartanak számon, 1927-ben jelent meg először a boltok polcain, és már akkor hatalmas sikernek örvendett. Az első autentikus szerencsi boci csokoládé azonban csak az 1950-es években jelent meg, ekkor tűnt fel ugyanis először a csomagoláson, egy finomra festett Boci-figura, ami miatt a vásárlók körében kezdett elterjedni, hogy a Szerencsi Tej táblát "boci csoki"-nak kezdték nevezni. Innen jött az ötlet a későbbi névváltoztatásra.

A Szerencsi Csokoládégyár történetének kedvenc kakaója

A gyár további híres nyitó termékei között tartják nyilván az 1928-ban védjegyeztetett "cicás" kakaót, vagy "cica kakaót", amely termék sokáig egyet jelentett a szerencsi gyárral, mondhatni a védjegyévé vált, és sok termék csomagolásáról visszaköszönt a masnis fehér kiscica ezután.

hirdetes

A Szerencsi Csokoládégyár történetének leghíresebb termékei

Az 1930-as években már tejkaramellát, bonbonokat és cukorkákat is készítettek, s hamar népszerűvé vált a konyakos meggy és a macskanyelv is. Az édességekhez szükséges tejet saját tehenészetükön termelték meg, ami hozzájárult a kivételes minőséghez, és 1936-tól a díszdobozokat is házi üzemükben készítették. Az első években a termelés ugrásszerűen fejlődött, keresett és világszerte elismert lett a szerencsi csokoládé. Ez idő tájt nőtt meg úgy a kereslet a termékeik iránt, hogy több lerakatot is létesítettek, és hozzákezdtek az export tevékenységhez is. A második világháború előtt a szerencsi volt az ország legnagyobb csokoládégyára. 

Lapozd végig a Szerencsi Csokoládégyár történelmi képgyűjteményünket! Biztosan elkap a retro hangulat….

A Szerencsi Csokoládégyár történetét is megviselte a háború

1944 novemberében a visszavonuló német sereg katonái a gyár teljes elpuszítását tervezték, és céljuk az volt, hogy a gépeket, berendezéseket Németországba szállítsák. Az üzem akkori vezetője, Liechti Frigyes határozott fellépéssel mindezt sikeresen megakadályozta, akárcsak később az üzemcsarnok felrobbantását. A szovjet hadsereg december 13-án vonult be Szerencsre, és 14-én elkezdődött a gyár helyreállítása. A gyártás végül 1945. január 10-én indult el újra. Az 1948-as államosítás után a cég Szerencsi Csokoládégyár néven működött 1963-ig, majd 1963 januárjának első napján a hazai hat csokoládégyár, Magyar Édesipari Országos Vállalat címen egyesült, amelyben a szerencsi az ötös számú gyáregység lett - a szerencsi önkormányzat tájékoztatása szerint. Az 1960-as években a gyár az összes csokoládétermék közel egyharmadát állította elő. A Csokoládégyár az 1970-es évek közepén évente 18 000 tonna csokoládé-, és cukorka árút állított elő. Később a gyár 1980 és 1985 között Szerencsi Édesipari Vállalat néven közösen üzemelő egységben működött tovább nagy sikerrel a cukorgyárral a diósgyőri üzemmel karöltve. Bővült az áruválaszték, több termék "kiváló áru" minősítést kapott, ott készült a karácsonyi és húsvéti figurák, a szaloncukrok jelentős része. 

hirdetes

A Szerencsi Csokoládégyár történetének újkori fejezetei

A céget 1991-ben megvásárolta a svájci Nestlé S.A., s ma a Nestlé Hungária Kft.-hez tartozik. 1996-ban egy új édesipari vállalkozás, a Bonbon Kft. kezdte meg működését, ahol csokoládéból készült finomdesszerteket, cukor- és csokoládédrazsékat, likőrös drazsékat és táblás árukat gyártanak. A Nestlé 2018-ban a Szerencsi Bonbon Kft.-nek adományozta a Szerencsi védjegy édességtermékeken történő használatának jogát, így Takács István cége vált a Szerencsi Csokoládé gyártásának örökösévé, amely 2015 óta a “Kiemelkedő Nemzeti Érték” címet viseli.

A Szerencsi Csokoládégyár centenáriumi évfordulójáról a néhány nappal ezelőtti "csokoládé világnapja" apropóján, a világhírű csokiimádó Gombóc Artúr szavaival is érdemes megemlékezni: „Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét. A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr (Petőfi Irodalmi Múzeum) 


Nektek melyik volt a kedvencetek a Szerencsi Csokoládégyár régi termékei közül? Az én mindenkori toplistásaim természetesen a Szerencsi Tej/Boci csoki, és a macskanyelv voltak, de dobogós helyen áll a konyakmeggy is.

Nektek melyik volt a kedvencetek a Szerencsi Csokoládégyár régi termékei közül? Szavazz a kedvencedre!

Forrás: Fotó: Fortepan/1975/#206766/ adományozó: Főfotó

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

János Vitéz

János Vitéz:  A János vitéz Petőfi Sándor 1844-ben írt elbeszélő költeménye. A... Tovább

Egerszalók sódombjai

Egerszalók sódombjai: Egerszalók, de nyugodtan mondhatjuk, hogy egész Magyarország egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!