hirdetes

1 napig ingyen látogatható Budapest legkülönlegesebb múzeuma, a Sziklakórház Atombunker Múzeum

VN

Időutazás a XX. század poklába- olvasható hazánk egyik legkülönlegesebb múzeumának főoldalán. A Sziklakórház Atombunker Múzeum Budán található- közelebb repít minket a nem is olyan régi, mégis nagyon távolinak tűnő múltbéli világháború eseményeibe, és felhívj a figyelmet a háború borzalmaira, valamint a béke értékeire!

Sziklakórház ingyenes regisztráció

Titkos kórház a vár alatt

Budapesten rengeteg múzeum üzemel, ami kicsit közelebb repít minket a múltunk egy-egy darabkájához, a történelmünkhöz, a magyarsághoz, de azt tudtad, hogy egy titkos kórház is üzemel a Budai Vár alatt? Titkos, mert a világháború pokla alatt titkosan mentettek itt életeket, és titkos, mert eltitkolt szenvedéseknek adott otthont. A második világháború, és az 1956-os forradalom során is fontos szerepe volt annak a kórháznak, amibe vezetett túrák során ma is szét lehet nézni, ennek segítségével pedig vissza lehet repülni ezekbe a nem kicsit borzalmas időkbe. A Sziklakórházat 1941-ben alakították ki, a múzeummá alakított épület a nagyközönség előtt 2007-ben nyitotta meg a kapuit. A korház körül védelmi céllal atombunker is épült, ahol bizony nem kevés órát bujkált nem kevés ember egy nagy rakáson étlen, sokszor szomjan a háború óráiban.

hirdetes

A Sziklakórház Atombunker Múzeum meglátogatása

Tényleg nagy jelentőségű helyet alakítottak át, ráadásul viaszfigurákkal, hogy még élet hűbb legyen a dolog. Az eredetileg 200 fősre tervezett kórház sebesültek százait látta el a második világháború idején. Bár egy korszerű, felszerelt kórház volt, a háború alatt nehéz időket éltek át itt a dolgozók, és a betegek. Miután megszakadt a kapcsolat a Szent János Kórházzal, komoly élelmiszer-, kötszer- és gyógyszerhiánnyal küzdöttek az orvosok, nővérek és önkéntesek, az életüket is kockára tették. Annak idején olyan nevek dolgoztak itt, mint gróf Andrássy Ilona, gróf Széchenyi Ilona és özvegy Horthy Istvánné. 2008-ban alakítottak ki itt állandó kiállítást, ahol korabeli berendezésekkel, 60 perces tárlatvezetés keretén belül mutatják be a háború borzalmait. A múzeumba való belépés 6 éven aluli gyermekek számára nem megengedett, 12 éven aluli gyermekek számára pedig nem ajánlott.

hirdetes

Ingyenes belépés a Sziklakórház Atombunker Múzeumba

Több magyar múzeum is ingyenes belépéssel várja a Nemzeti Ünnepnapokon a látogatókat. Itt írtunk például arról, hogy a Szentendrei Skanzen is ingyenes belépéssel, és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket március 15-én. Március 15-én a Sziklakórház Atombunker Múzeumba is ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötik a belépést! Regisztrálni március 9. napon10:00-től van lehetőség az alábbi linken. Addig is nézzétek meg ezt a videót a helyről, sok érdekességet találhattok benne!  


 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Takarító cég Budapest

Megbízható, gyors és alapos takarító cég Budapesten? A számos referenciával rendelkező... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!