hirdetes

Tudtad? Atombunker és titkos kórház van a Budai Vár alatt!

B. Á.

Kevesen tudják, de a Budai Vár alatt egy tíz kilométeres barlangrendszer található, amiből egy kilométer látogatható – itt is megdöbbentő dolgokkal lehet találkozni, most ezt mutatjuk meg nektek! 

Atombunker van a vár alatt

A Budai Vár alatti atombunker

A Budai Vár alatt található a Sziklakórház Atombunker Múzeum, ami több mint 2300 négyzetméteres. Ezt a létesítményt a II. világháború alatt, valamint az 1956-os forradalom idején használták, a hidegháború során pedig LOSK 0101/1 jelzéssel szigorúan titkos objektum, légoltami szükségkórház volt. A titkosítást később feloldották, majd 2008-ban megnyílt a civil látogatók számára, már Sziklakórház Múzeum néven. 

A Sziklakórház Múzeum bemutatása

Jelenleg a Sziklakórház Múzeum hazánk legnagyobb viaszfigura-kiállítása, ami bemutatja a korház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, de meg lehet itt tekinteni a polgári védelem felszereléseit is. 2016-ban két állandó kiállítással bővült a múzeum. A Budapest ostroma című kiállítás bemutatja az 1944-45-ös budapesti harcokat, az Én lettem a halál, a világok pusztítója nevű kiállítás pedig az atomfegyverek bevetésével foglalkozik.

hirdetes

2017-ben szintén bővült a repertoár, ekkor nyílt meg a Hirosima-Nagaszaki atombomba-kiállítás, ami egész Európában egyedülálló – soha nem mutatták még be egy atombunkerben az atomfegyverek környezetre és emberre mért pusztító hatását. A múzeum azzal a céllal jött létre, hogy az emberek megismerjék a háborúk valódi arcát, ezzel hangsúlyozva, hogy mekkora értéke van a békének. Ezzel együtt emléket állítanak azoknak a mindennapi hősöknek (nővérek, orvosok, önkéntesek), akik emberségükről tettek tanúbizonyságot a legviszontagságosabb időszakban is. 

Látogatásunk a Sziklakórház Múzeumban

A Budai Vár-barlang történelme

A Budai Vár alatt található mintegy tíz kilométeres barlangrendszert az ott lakók folyamatosan használták, a II. világháború kirobbanása idején a járatokat megerősítették, különálló szakaszokat nyitottak egybe, hogy óvóhelyként szolgálhasson az esetleges bombázások idején. 1944-ben nyílt a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórháza, melynek feladata a sürgősségi ellátás volt, katonai és polgári személyeket fogadott, akik légitámadásban sebesültek meg. Ekkoriban a létesítmény 300 ember befogadására volt alkalmas, de szemtanúk szerint Budapest ostroma idején 650-700 ember is jelen volt.

hirdetes

Aki nem fért a kórházba, a barlangrendszerbe nyíló átjárókon keresztül a barlangtermekbe vitték, és hordágyakon helyezték el. Sajnos a halálozási arány igencsak magas volt, a járványok, valamint a gyógyszer-, és eszközhiány miatt. Sokszor volt 33-35 Celsius fokos a hőmérséklet, a kötszereket pedig a halott testről hasznosították újra. A következő oldalon további részleteket osztok meg veletek, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Solymászat

Solymászat mint élő emberi örökség: hungarikumnak számít. Solymászatról beszélünk abban... Tovább

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum: Budapest egyik leghíresebb, szabadtéri múzeuma.  A mai Óbuda... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság