notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Budai Vár alatt atombunker

hirdetes

Tudtad? Atombunker és titkos kórház van a Budai Vár alatt!

B. Á.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Atombunker van a vár alatt

A kórházban ellátták a német katonákat is, de őket nem illette meg a kórházi ágy „kényelme”, zömében saját barlangrészükbe mentek. Több mint harminc munkaszolgálatos orvos dolgozott a létesítményben, a kerületi rendőrkapitány akadályozta meg, hogy a nyilasok deportálják őket – átöltöztették magyar katonaorvosi ruhába mindegyiket, így tudtak nyugodtan dolgozni.

 

Ezért a tettért dr. Koppány Kálmán Imre nevét a budapesti Igazak Fala emlékműve őrzi. Az orvosok több ezer katona és civil életét mentették meg. A barlangrendszerben el volt különítve egy rész kórházi funkciókra a németek részére, de kiépítés nélkül. Az maradt járóképteleneket lángszóróval végezték ki az oroszok, miután többen még fekve is próbált gránáttal, lőfegyverrel védekezni. A szovjetek kérése az volt, hogy a Sziklakórházban ne legyenek katonák, így gyorsan mindenkit civilbe öltöztettek, ezért senkinek sem esett bántódása. 

hirdetes

 

A Sziklakórház és a forradalom

1956. október 25-én annak ellenére nyílt meg a kórház, hogy még nem voltak teljesen felkészülve a működésére. A sebesült katonákat, és civileket nővérhiány miatt az Állami Védőnőképző Iskola fiatal növendékei látták el a János Kórház orvosai mellett. Összesen hét gyermek született a bombabiztos létesítményben ezen időszak alatt. Miután leverték a forradalmat, a Sziklakórház rövid ideig börtönkórházként működött. 

 

A Sziklakórház Atombunker Múzeum látogatása

A Lovas út 4/c-ből nyílik, amely a várfal alatti utca a vár Vérmező felőli oldalán. A Mátyás-templomtól 2 perc séta a Szentháromság utcán a várfalig, ott a lépcsőn le és jobbra. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig, 10 órától 20 óráig. A 14 és 18 órakor induló magyar nyelvű tárlatvezetések 1,5 óra hosszúságúak, amelyen felár és regisztráció nélkül lehet részt venni.

 

A nap utolsó magyar nyelvű tárlatvezetése 18 órakor indul. Téli nyitva tartás (január 2 - március 31.) Hétközben a magyar nyelvű tárlatvezetések kétóránként indulnak 10 órától 18 óráig. Hétvégén minden egész órakor indulnak túrák. Szombaton és vasárnap a 14 és 18 órakor tárlatvezetések 1,5 óra hosszúságúak, amelyen felár és regisztráció nélkül lehet részt venni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 321
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
386 523
Közösség

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 8

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság