hirdetes

Magyar, jelentése hülye, buta – A szlovák szlengszótár szerint

B. Á. , ZH

Peter Oravec szlovák szlengszótárában a magyar úgy jelentkezik, mint buta, hülye, értetlen ember, akivel nem lehet szót érteni. Nézzük egy kicsit részletesebben ezt a kényes témát! 

A magyar, mint buta

A magyar-szlovák ellentét

Egészen a Honfoglalásig kell visszamennünk, ugyanis a szlovák felfogás azon a véleményen van, hogy a magyarok elképesztő mértékű kárt okoztak a fejlett szláv birodalomnak. Ezen az ostobaságon még túllendült mindenki, Trianonon viszont már nem igazán, ekkor mérgesedett el legjobban a magyar-szlovák viszony. Az I. világháborút megelőző időszakban számos hibát követett el e magyarság a szlovákokkal szemben, Trianon után pedig fordult a kocka. 

Az ezeréves elnyomás

Ezeréves elnyomás, erről beszélnek a szlovákok – teljes tudatlanságot sejtet ez a vád, mivel a modern nemzeti tudat (XIX. század) megjelenése előtt nem a származás és az anyanyelv volt az állam, valamint az uralkodó lojalitás alapja, hanem a hűbéri el, egy adott társadalmi rendhez (nemesség, polgárság) tartozás. Területi nacionalizmus létezett a középkori és a kora újkori magyar állam esetében, a külső támadások ellen Hungária területét az ott élő népek védték. A mai Szlovákia területén élő lakosság vegyes volt, a völgyek zömmel szláv (szlovák) földművelői mellett a bányavárosok és a Szepesség lakossága leginkább németül beszélt, a népesség öt százalékát kitevő nemesség esetében pedig lehetetlen volt megállapítani etnikai hovatartozásukat, de valószínű, hogy a többség magyar volt.  

hirdetes
hirdetes

Forradalom Szlovákiáért

Több ezer felsőmagyarországi tiszt vett részt a 1848/49-es honvédseregben, 1848 tavaszán a szlovák értelmiség is lelkesedését fejezte ki a nemzeti jogokért és a szabadságért. Csakhogy a szlovákok követelték a szlovák néprajzi kerület létrehozását, nemzeti színekkel, önálló iskolákkal, egyetemekkel, valamint hivatalos szlovák nyelvvel. A magyarok ezt azonnal elutasították, erre a bécsi udvartól támogatva kirobban egy felkelés, amit a megyei hatóságok könnyen levertek, miközben a fiatal szlovákok tízezrei léptek be a honvédseregbe és harcoltak Görgey alatt. 

A szlovákok elnyomása

Mindig is sérelmezték a szlovákok, hogy a dualista korszakban milyen politikai elnyomás alatt kellett élniük, erőszakkal akarták őket elmagyarosítani. Gyakran mondogatják azt is, hogy ha nincs Trianon, akkor pár éven belül teljesen eltűntek volna a szlovákok. Ez nyilvánvaló túlzás, ennek ellenére indokolt, hogy mi, magyarok önkritikusan szemléljük az akkori magyar nemzetiségi politikát. Az 1868-as törvény nem aratott olyan nagy sikereket, a nemzetiségek önálló nemzeti státusuk el nem ismerését nehezményezték és a politikai passzivitárt választották. 1875-ben a hatóságok betiltották a Matica Slovenska kulturális egyesületet, és megszüntettek három szlovák nyelvű iskolát is. Ez mind a magyarellenesség miatt történt, de az tény, hogy nem így kellett volna fellépni. A következő oldalon folytatom és jön a szlovák szlengszótár is, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ásványvizeink

Ásványvizeink: Európa az ásványvíz források hazája, Magyarország pedig Európa egyik... Tovább

November 1.

November 1. Őszi hagyományőrző nap, a halottak tiszteletére. Más országokban és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Magyar