hirdetes

10 kalandos, bakancslistára illő hely, amit sosem hagynék ki, ha Szolnokra megyek

VN

Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy amink meg van azt természetesnek tekintjük, és nem tudjuk eléggé értékelni. Én is így voltam Szolnokkal. Kiskoromban sokat jártam erre, itt töltöttem a középiskolás éveimet, és mindig azt gondoltam ez idő alatt, hogy semmi extra. Aztán máshelyekre sodort az élet, és amikor most már idegenként erre kerülök-fordulok fedezem fel csak igazán, hogy mennyire is varázslatos hely Szolnok. Az egykoron szürke városnak látott hely, mennyi csodát rejt. Most bemutatok (5-nek indult) 10 dolgot, amit általában nem hagyok ki, ha erre járok, és neked sem érdemes, ha te is erre jász!

Bakancslistás helyek szolnokon

Szolnok, a Tisza és a Zagyva városa

Hogy miért érdemes Szolnokon járni? Sok-sok lehetőség van itt. Nem véletlenül jártam én ide iskolába, és nem véletlenül jár annyi ember ide bevásárolni, ügyeket intézni, akárhogyan is, mégiscsak egy megyeszékhelyről van szó. Régebben én is úgy láttam Szolnokot, mint bevásárlóközpontok, iskolák, hivatalok sokasága, és nem láttam meg az igazi báját. Ha a nyüzsgő központjától kicsit tovább barangolunk, akkor mutatja meg az igazi báját, azt az arcát, amit igazán csak a szolnokiak ismerhetnek. Akkor jöhetünk rá csak igazán, hogy Szolnok nemcsak egy egyszerű megyeszékhely, hanem a Tisza és a Zagyva város, ami ráadásul tele van kulturális kincsekkel is, mint a Szigligeti Színház a Tisza partján, Damjanich János Múzeum a Kossuth-téren, Művésztelep, a Református templom, a Zsinagóga, vagy éppen a Belvárosi templom. És nem is lehetne aktuálisabb téma ez a Szolnok ügy, hiszen hamarosan rajzanak a tiszavirágok. Az első állomásunk rögtön ehhez kapcsolódik egy kicsit.

hirdetes

Tiszavirág-híd

Kihagyhatatlan, tényleg! Amikor megkérdezik a pesti barátaim, hogy melyik a kedvenc hidam, feltételezem, hogy a Pestet és Budát összekötőkre gondolnak, ezért mindig a Szabadság hidat mondom, de gondolatban, ott van, hogy ezt bőven megelőzi a Tiszavirág híd. A hidat nemcsak én szeretem, hanem tényleg igen különleges, hiszen 444 méteres hosszával közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja. Itt bizony a gyalogosoké és a bicikliseké tényleg a főszerep. A híd két igen jellegzetes szolnoki helyet köt össze, amit érdemes feltérképezni, ha már úgy is átsétálunk a varázslatos Tiszán átívelő hídon. Méghozzá a Tiszai hajósok terét, ahol szobrok, szökőkutak várnak, és a Tiszaligetet, ami valóságos sportparadicsom, sokak szerint a város tüdeje, és még egy nagyon jó csúszdás, úszómedencés strand is található. Szóval a híd segítségével felfedezhető a város, és megcsodálható a Tisza is. Na de akkor a hídról: rajta sétálni élmény, de tényleg, minden egyes alkalommal, kicsit ingoványosnak tűnik a padlószerkezet, de nem az, és maga a szerkezet egy óriási, repdeső szárnyú kérészre hasonlít, innen is az elnevezés: Tiszavirág-híd.

hirdetes

Tisza Part Mozi

A Tisza Mozi a Tiszavirág híd városközpont melletti részétől nem messze található, szerintem egy olyan hely, ami megér egy látogatást. Van persze „rendes” mozi is, ez ugyanis amolyan művészmozi féle, a kasszasiker filmek mellett, vetítenek kicsit másféléket is, sőt nem ritkán vannak koncertek és egyéb kulturális programok is, ahogyan van kávézós, és terasz rész is. Sőt még kiállítás is szokott lenni a kávézó részen. 
 

 

Hosszúra sikerült a lista, de érdemes véggolvasni, mert az utolsó pontig izgalmas helyeket tartalmaz. Lapozz, mert tényleg sok-sok kaland vár még: interaktív múzeumok, bájos rózsa lugas, és egyéb különleges helyek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vácrátóti arborétum

Vácrátóti arborétum: Budapesttől nem messze találjuk meg az ország legnagyobb botanikus... Tovább

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Utazás
X
Kövess minket facebookon!