hirdetes

Szőlőtermesztés otthon- mutatjuk is mikre figyelj oda!

Oláh Tamás

Itt az ősz és mindenhonnan a szüreti eseményekről és borfesztiválokról lehet hallani. Ez nem is probléma, hiszen tudjuk az ősznek ez is szerves része. Ha esetleg kicsit jobban szeretjük a szőlőt érdemes elgondolkozni, hogy otthon is termesszünk-e? Ebben a kérdésben mutat utat mai cikkünk.

Szőlőtermesztés tudnivalók

Nehéz otthon szőlőt termeszteni?

A szőlő gondozásának elég negatív megítélése van napjainkban. Nem csoda, hiszen rengeteg növényekre leselkedő kórságot könnyedén be tud szedni, amivel aztán kárba megy az egész éves munkánk. Permetezni kell és a metszése is elég különleges, odafigyelést igényel.

A gombatámadás azóta sem változott, ami viszont igen, hogy a termesztők rájöttek, hogy teljesen más az üzemi és az otthoni szőlő termesztés. Vannak, olyan szőlő fajták, melyek kevésbé fogékonyak ezekre a betegségekre. Az üzemi termesztés során egyértelmű, hogy a gazda megélhetése a terméstől függ, ezért folyamatos a növényvédelem. Az otthoni körülmények teljesen mások és az emberek egyértelműen nem szeretnének egy-egy növény miatt permetlevet keverni. Erre a célra találták ki a rezisztens és toleráns fajtákat. Az előbbi fajták nagyon nehezen betegszenek meg, ezért nem kell attól félnünk, hogy oda az egész éves munka. Az utóbbi pedig megbetegszik, de a betegségek nem tudnak eluralkodni a szőlőn ezért orvosolható a probléma. Ezek a fajták valók a kisebb kertekbe, hiszen alacsony igényűek és pont annyi termést hoznak, amely az egész család számára elegendő.

hirdetes

A „Bolti” szőlő

A zöldéges standok nagy büszkeségei szoktak lenni a különböző külföldről érkező szőlők. Na de felmerül a kérdés, hogy mennyi vegyszer szükséges hozzá. Ezek a fajta gyümölcsök gyakran igen ízetlenek és az is megeshet, hogy a vegyszer többszöri leöblítésre sem jön le teljesen a szemekről. Aki sokszor vesz ilyet, tapasztalhatta, hogy gyakran hasmenés lehet a vége a dolognak. Ennek az az oka, hogy ilyen gyümölcsöt csak rendkívül intenzív módon lehet termeszteni és rengeteg vegyszert igényel. Az íze pedig a már jól ismert „kamionban érett” érlelési módszernek köszönheti semmilyenségét.

hirdetes

Csemegeszőlő 

Ma már rengeteg olyan csemegeszőlő fajta létezik, amely vegyszerek nélkül is remek ízélményt nyújt számunkra. Ráadásul a legjobb fajták rendkívül jó ellenállóságot mutatnak a szőlő három ősi ellenségével, a peronoszpórával, a lisztharmattal és a rothadással (botritisz) szemben. Ezek a fajták egyáltalán nem igényelnek permetezést, csak akkor, ha nagyon szélsőséges az időjárás.  

A további tanácsokat a következő oldalon találja!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Palatinus strand

Budapest egyik legismertebb strandja a Palatinus strand a Margit-szigeten, természetvédelmi... Tovább

Radnóti Miklós

Radnóti Miklós: Radnóti Miklós magyar költő, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország