hirdetes

Szőlőtermesztés otthon- mutatjuk is mikre figyelj oda!

Oláh Tamás
Szőlőtermesztés tudnivalók

Ezeknek a termesztés kifejezetten ajánlott, hiszen a szőlő rengeteg, olyan tápanyagot tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezetünk számára. Még ennél is fontosabb az a gasztronómiai élmény, amit az ilyen természetesen tiszta környezetben, vegyszermentesen termelt, 100 százalékosan érett, harmonikusan fűszeres ízű, nap érlelte külsejű, egészségtől szinte kicsattanó, gyönyörű gyümölcs elfogyasztása nyújt.

Dugványozás 

Magyarország adottságai kiemelkedőek a szőlő számára mind, ha éghajlatról vagy talajról van szó, ezért ne mellőzzük ezeket a gyümölcsöket kertünkből. A szőlő telepítésére a legideálisabb idő az ősz, amikor már nincs levél a tőkéken. Vehetünk oltványokat – ezek drágábbak, de biztonságosabb a termesztésük, hiszen a gyökeret adó vad alany a gyökérkártevőkkel szemben is ellenállóbb. Dugvány esetén saját gyökerén van a „nemes” szőlő, ez olcsóbb, akár házilag is megoldható a szaporítása különösebb tapasztalat és gyakorlat nélkül is, de a tőke így rövidebb életű lesz.

hirdetes

Dugványozni úgy tudunk szőlőt, hogy 1 centiméternél vastagabb vesszőkből vágunk olyan 30-35 centiméteres darabokat. Ezeket akár már az eredeti helyükön leültethetjük úgy, hogy a vessző felső harmada látszódjon ki a földből, az alsó kétharmad a föld alatt legyen. Fontos a polaritás – a vágott vesszőnek az a része legyen a földben, ami a tőkén, az anyanövényen is alacsonyabban volt, ami feljebb volt az legyen itt is felül. Ez után kupacoljuk fel földdel a dugványt úgy, hogy ne látszódjon ki a kupac alól. Tavasz végén, vagy kora nyáron – ha szerencsénk van – megjelenik a földkupac tetején a szőlő hajtása. Ez már a gyökeresedés jele, ekkor a kupacot elszedhetjük a tőtől, az eredeti talajszintig lebontva azt.

hirdetes

Remélem önök is kedvet kaptak egy kis otthoni szőlészethez. Az biztos, hogy hatalmas élmény lehet az első fürtöket leemelni és megkóstolni a saját magunk által termesztett szőlőt. Ha tetszett önnek ez a kis útmutató, kérem jelezze a fenti „Tetszik” gomb megnyomásával.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: A magyarság lovas nemzet: lovas népként érkeztünk a... Tovább

Füzéri vár

Füzéri vár: A füzéri vár középkori vár, amely Füzér település közvetlen közelében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország