hirdetes

Szombathely szépségei

LK

Mint több magyar településnek, úgy Szombathely története is egészen a rómaiak koráig nyúlik vissza. A várost időszámításunk 43. évében alapította Claudius császár, és az akkori civilizáció maradványi még ma is megtalálhatók Szombathelyen. Szombathely persze sokkal többet kínál ennél – meg is mutatjuk, hogy miért érdemes ellátogatni A nyugat királynőjeként is emlegetett városba.

Ismerd meg Szombathely szépségeit!

Savaria karnevál és a Savaria Legio Bemutatóraktára

Persze a felsorolásból nem maradhatnak ki a római emlékek. Kezdjük is mindjárt a minden évben megtartott Savaria karnevállal, ami a város római hagyatéka köré épül. Az esemény általában augusztus vége felé kerül megrendezésre, amikor az időjárás általában tökéletes a szabadtéri szórakozáshoz – általában tógában.

A rendezvény számos tematikus programot ígér, amelyek közül a kézműves tevékenységek kiemelt népszerűségnek örvendenek.

Akik nem tudnak időt félretenné az év ezen részén a római kultúra felfedezésére, azok számára a Savaria Legio Bemutatóraktárában berendezett kiállítás biztosít lehetőséget az időutazásra (ha az embert érdeklik a római harcászati eszközök és felszerelések).

hirdetes

Csónakázó-tó

A városközponttól nem messze, az egykori téglagyár környéke közkedvelt a sportolni és pihenni vágyók köreiben is. A tó körül elhelyezett padok ideálisak egy kellemes délutáni lazításhoz, a futás szerelmesei pedig meghódíthatják az itteni kavicsos ösvényt is.

Akik a vízre vágynak, azok a megfelelő engedély beszerzése után pecabotot ragadhatnak, és akár a tó közepén is hódolhatnak kedvenc sportjuknak egy csónak fedélzetén. A tó partján csónakbérlési lehetőség is van.

hirdetes

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház; Járdányi Paulovics István Romkert

Szombathely tényleg telis-tele van római kincsekkel. Ilyen többek között az Iseum nevet viselő szentély, amit Isis isntennő tiszteletére építettek a rómaiak, és amit ma gyönyörűen felújított állapotában tekinthetünk meg.

A másik említésre méltó emlékhely a helyi Romkert, ahol a mai napig fellehetők Mercurius szentélyének és egy nyolcszögletű fürdő maradványai. Ez egykor Európát átszelő borostyánút egy részét is sikerült megőrizni itt Szombathelyet is érintette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Madách Imre

Madách Imre: Sztregovai és kiskelecsényi Madách Imre magyar költő, író, ügyvéd, politikus,... Tovább

2006-os választások

A 2006-os magyarországi országgyűlési választás volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek