hirdetes

SZOT, Fabulon naptej, Palma matrac-avagy így üdültünk a Balatonon

VN

„Napfény járja át a szívem újra. Csak egy szál bikinit hoztam el az útra. Újra érzem a balatoni lázat. Budapest várhat míg vége van a nyárnak” Szinte már érzem a Fabulon naptej semmihez sem fogható illatát, ami keveredik a part menti lángosok hívogató illatával, miközben látom magam előtt az embereket fetrengeni a Palma matracokon. Avagy ilyen volt régen a Balatoni nyár

Balatoni SZOC Üdülők

A SZOT üdülők

Mi mindent meg nem adnék egy SZOT beutalóért. Ti nem? A hely, ahol egyetlen egy rántotta áráért egy teljes napon át lehettet élvezni a csodálatos magyar tenger adta lehetőségeket, persze csak kellő mennyiségű Fabulon naptejjel és egy Palma matraccal felszerelkezve. Mi az a SZOT üdülő? A fiatalabbak esetleg nem tudják, hogy mi is volt az a SZOT. A SZOT egy rövidítés: Szakszervezetek Országos Tanácsa, akik az államosítás révén különböző épületekhez jutottak, és itt üdülhettek a tagokat, illetve azok családját. Egy-egy SZOT beutaló kincset ért, bár a vállaltok szerveztek nyaralásokat, ezek sokkal jobbak voltak, hiszen az állam vállalta a költségek nagy részét. 

hirdetes

SZOT üdülők a Balatonon

A SZOT üdülőkben napi 21 forintot kell fizetni, ami nemcsak ma hangzik nevetségesen, akkor is az volt. Ezért a 21 forintért ugyanis akkoriban más balatoni szállodákban egy jó adag reggelire aligha futotta, itt azonban nemcsak szállást, hanem majdnem, hogy all inclusiv ellátást kapott az ember, ugyanis ételt és italt is kapott az ember. Ráadásul a napi menüre sem ehetett nagy panasz, valóságos terülj-terülj asztalkám volt: reggelire tejeskávé vagy citromos tea, főtt kolbász mustárral, ebédre csontleves, sertésborda parasztosan, saláta, linzer; uzsonnára karamella, lekváros kenyér, vacsorára székelykáposzta és üdítő ital. Két hét Balatoni nyaralás ilyen ellátással került 294 forintjába az embernek a SZOT üdülőkben. Más szállodákban egy napi költség lett volna ennyi. Igazi idilli körülmények, nagyszerű elgondolás, egy gond azonban volt a koncepcióval, hogy mi azt a következő oldalon eláruljuk, illetve azt is, hogy pontosan mit kellett tenni ahhoz, hogy valaki bekerüljön!

hirdetes
 

Lapozz további érdekességekért, de előtte nézd meg a régi Palma matrac reklám fotókat is a galériánkat végig lapozva!

Most pedig lapozz, ott is lesznek még hasonló régi képek!

Forrás: Kép: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Karácsony

Karácsony: Jézus Krisztus születésének ünnepe. Rengeteg szokás kapcsolódik hozzá. Ilyen... Tovább

Szüreti mulatságok

Szüreti mulatságok: az őszi néphagyomány csúcsa. Anno ez a szokás a hazánk fővárosában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!