hirdetes

SZOT, Fabulon naptej, Palma matrac-avagy így üdültünk a Balatonon

VN
Balatoni SZOC Üdülők

A Balatoni SZOT üdülők átka

Kár, igazán nagy kár, hogy már a kezdeti időszakban is csupán 32 beutaló jutott 5000 emberre, és emiatt 16 éves volt a várólista. És bár folyamatosan bővítették a lehetőségeket, a tagok gyorsabban nőttek, és nagyon sok szomorú, csalódott ember volt, aki sajnos nem tudott igen olcsón, mégis paradicsomi körülmények között üdülni a Balaton partján. Elméletileg annyi férőhely volt, hogy a tagok minden harmadik évben kerülhettek volna sorra, persze még egyszer hangsúlyozzuk, hogy elméletileg. Hiszen akadt olyan is, aki 16 éve várt, hogy bekerülhessen a SZOT üdülőbe. 

Ki üdülhetett a SZOT nyaralókban?

Szóval egy igazi kincs olt ez az egész SZOT üdültetés, ráadásul olyan kincs, ami eléggé korlátozott számban állt rendelkezésre, szóval nem akárki kaphatott belőle. Szigorú követelményeket állítottak azok elé, akik ilyesféle jutalomban részesülni kívántak, még pedig: legalább egy éves tagság, tagdíj hátralék nem lehet, a vállalatnál legalább egy év, kiemelt minőségű munkavégzés, példás magatartás. Ezeken kívül még az volt kikötés, hogy valaki két egymást követő évben főidényben nem üdülhetett, mert ugye nem volt elég hely, és mindenkinek kellett lehetőséget adni. Ezeken kívül előnyt élveztek a nagycsaládosok, az egyedülálló szülők, az alacsony keresetűek, és azok, akik az egészségükre káros környezetben dolgoztak. Azonban gyakorlatban kicsit másképp működött a dolog, de ezt azt hiszem nem kell nagyon magyarázni. Ha megvizsgáljuk egy kicsit a statisztikát, akkor lehet látni, hogy hiába voltak a fizikai dolgozók nagyobb arányban egy-egy vállalatnál, a SZOT üdülőkben az irodai dolgozók képviseltették ügyesebben magukat. 

hirdetes
hirdetes

És arra még emlékeztek, mikben divatoltunk annak idején, többek között a SZOT üdülőkben is? Nézzétek meg nosztalgiaképpen ezt a képválogatást! Kattintsatok a képre, majd lapozzatok! Ugye vannak ismerős darabok?


 

Forrás: Kép: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A farsang története

A farsang története: A tavaszi ünnepkör tevékeny része. A farsang a vígság azon időszakát... Tovább

Nagypéntek

Nagypéntek: A nagypéntek a keresztény kultúrában a húsvét előtti péntek. Ez a húsvét... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!