hirdetes

10+1 Látnivaló Tatán és környékén - tavaszi kiránduló sorozat 1.rész

ZH
Frissítve: 2024.03.11
Frissítette: ZH

A természettel együtt Mi is új életre kelünk az enyhe idő beköszöntével. Süt a nap és sugarai finoman melegítik bőrünket. Ki ne szeretné ezt az érzést főleg, ha közben gyönyörű látványban is lehet részünk. Tavaszi kiránduló sorozatunkban összegyűjtjük Neked azokat a magyarországi településeket, ahova érdemes ellátogatnod a jó idő beköszöntével! Az első részben lássuk Tata, a vizek városa és környéke látnivalót!

Tata látnivalói

Tatai vár


Tata talán váráról a leghíresebb, így elsőként a Tatai várat kell megemlítenem, mint tatai látnivaló. Az Öreg-tó partján fekvő vízi vár Luxemburgi Zsigmond király építtetett 1397 és 1409 között a vegyesházi királyok korában. Régészeti feltárásoknak vélhetően a Lackfiak L alakú, zárt udvarú erődítményére épült. Zsigmond király kedvenc tartózkodási helye Tata volt, így alakult, hogy ezt a Lackfi erődítményt egy U alakú, négy saroktornyos várrá alakíttatta. A vár körül egy még ma is meglévő árkot ástak, amibe a tó vizét vezették be. 


A későbbiekben Mátyás király keze alá került a Tatai vár, aki az itáliai vízivárakból inspirálódva újjáépíttette és igazi reneszánsz várkastéllyá alakult. A tóra pompás kilátású árkádos teraszt alakíttatott ki, és díszesebb belső kialakítást kapott. 

hirdetes
Később a dunántúli végvárrendszer fontos tagjává vált, és az oszmán ország megszállás alatt a portyázó török csapatok teljesen feldúlták, de üresen hagyták.


1955 óta a Kuny Domonkos Múzeum helyszínévé vált, és a vár tíz termében állandó és időszakos kiállításokat tekinthetünk meg.


Öreg-tó


A Tatai Öreg-tó az ország legrégebbi mesterséges eredetű halastava. A tó Tata közepén helyezkedik el, amit félig a város, félig az erdő ölel körül. A Tatai vár körülötti térséget a város központjának is tekinthetünk, remek éttermekkel és fagyizókkal, ahonnan kiindulva lehetőségünk van a tó köré kiépített gyalogos- és biciklisösvényen körbejárni a tavat. Az erdős részen hangulatos, vadregényes ösvényen kapcsolódhatunk ki, míg a vár körül érezhetjük a város nyüzsgését.

hirdetes


Derítő tó


Az Öreg-tó mellett, talán ne is olyan ismert Derítő tó 1961-ben jött létre, az előbbi védelme miatt, és mára már egy igazi horgászparadicsomnak számít. A tó körül a vízen lebegő kis házakba foglalhatunk szállást, az utóbbi időkben létrejött fejlődéseknek köszönhetően azonban, nem csak horgászoknak, de az egész család számára egy aktív pihenést biztosít a tó és környéke.  Ha sátrazni lenne kedvünk akkor itt igazán megéri, hiszen a szép kilátás mellett, ingyen is használhatjuk a területet kempingezésre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fehér gólya

Fehér gólya: A fehér gólya a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába... Tovább

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy: A Szalajka-völgy Szilvásváradon található. A Bükk-vidék egyik legszebb, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!