hirdetes

10+1 Látnivaló Tatán és környékén - tavaszi kiránduló sorozat 1.rész

ZH
Tata látnivalói

Angolkert


Igazi romantikus élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a Tatai Angolkertbe vagy Angolparkba, ugyanis Tata nem véletlen kapta a vizek városa elnevezést. A már két említett tó mellett Tatán található még a Cseke-tó, amit egy gyönyörű ligetes parkban találhatunk. A műemlékekben gazdag Angolparkban láthatjuk az Esterházyak római fürdőjét és nyári lakát, a romantikus stílusú Török Mecsetet, a pálmaház csodálatos látványt nyújt már egyből a bejáratnál, és szabadtéri rendezvényeken, előadásokon is részt vehetünk a nagy színpadnál, amit még szintén az Esterházyak hagytak ránk. A kertben találkozhatunk még számos a római korból fennmaradt pillér- és oszlopkötegekkel, ívelt kőhídakkal.

hirdetes


Kálvária domb és a Fellner Jakab-kilátó


A Kálvária domb Tata egyik népszerű látnivalójának számít, ami a város délnyugati részén található. A mészkősziklára épített Kálvária szoborcsoport és a bájos kápolna mellett csodálatos kilátásban lehet részünk, ha felmegyünk a dembtetőn található 40 méter magas Fellner Jakab-kilátóba, ahova 200 lépcső vezet fel.


Esterházy kastély


A Tatai vár mellett szintén az Öreg-tó mellett helyezkedik el az Esterházyak kastélya, ahol többek között I. Ferenc osztrák-magyar császár, Ferenc József és II. Vilmos német császár vendégeskedett.

hirdetes
Esterházy Miklós, a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanebben az évben megbízta Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. A kastély jelentős szerepet töltött be a történelemben, például itt zárták le a napóleoni háborúkat vagy itt fogták el az utolsó magyar királyt az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérlete után. A hosszadalmas felújítási munkálatok után régi pompájában fogadja a látogatókat csodálatos barokk hangulatú termeibe.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sorkatonaság

Sorkatonaság: csak a (fiatal) férfiakra vonatkozó kötelező katonai szolgálat, mely manapság... Tovább

Elvis Presley

Elvis Presley: Budapest díszpolgára. Ki ne ismerné a királyt? Elvis Aaron Presley amerikai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!