hirdetes

Mit kel tenni atomtámadás esetén? Ezek a legfontosabb teendők percekre, órákra bontva

VN
Ezek a legfontosabb teendők atomtámadás után

Mit kell tenni atomtámadás esetében?

Fontos tudni, hogy hazánkban a lakosság védelmét az Országos Nukleárisbalesetelhárítási Rendszer védi, így Amennyiben valamilyen okból kifolyólag olyan mennyiségű radioaktív anyag kerülne a környezetbe, ami a lakosság egészségét veszélyeztetheti, az ONE lakosságvédelmi intézkedéseket rendel el. Magyarország mind adminisztratív, mind végrehajtói oldalról komolyan felkészült egy ilyen eseményre, nem azért, mert azt tervezi, hogy beszálljon a háborúba (mielőtt még bárki ezt olvasná ki a sorokból), hanem azért, mert kutya kötelesség felkészülni egy esetleges nukleáris Balesetre, mint volt a Csernobili is (habár pont ilyen balesetre már nincsen esély, mert azóta a biztonsági előírások sokat változtak). Egy ilyen esemény bekövetkezése után a legjobb zárt térben tartózkodni. . A radioaktív törmeléknek való kitettség sugárfertőzést okoz, ami károsíthatja a szervezet zárt térben, csukott ablakoknál ezt el lehet kerülni.

hirdetes

Mennyi idő van az atomtámadás után fedezékbe menni?

A gyors reakció valóban élet-halál kérdés lehet egy atomtámadás esetében. Általánosan elmondható, hogy annyi idő van menedékbe vonulni, míg a robbanás után a törmelék eléri a talajszintet, ez 15 perc. Gondolkozni tehát nincsen idő. 

Melyek a legjobb óvóhelyek atomtámadás esetén?

Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy Budapesten a 2-es és a3-as metróföld alatti megállói fel vannak szerelve atomvédelemmel, ezek a riasztást követően ennyi idő múlva bezárnak, pont azért, hogy védve legyenek az tom törmelék ellen, tehát ha van ennyi időd elérni egy ilyen helye, akkor menj! Egyéb esetben keress más védett, zárt helyet! Ne kezdj el ilyenkor gyerekért óvodába rohanni, vagy gyorsan még haza érni, ha máshol vagy, 15 perced van menedéket keresni, a gyerek is jobb helyen van az iskolában, mint az autóban, vagy akár egy családi házban! Az autók üvegablakai és fémkeretei túl gyengék ahhoz, hogy megvédjenek a nukleáris csapadéktól, nem tudsz olyan gyorsan, és olyan messzire menni, hogy elkerüld a bajt, maradj biztonságos helyen! Óvóhelyként a tégla- vagy betonépületek a legalkalmasabbak, valamint a pincék, az olyan helyiségek jobbak, ahol nincsenek ablakok, a redőnyöket is le kell húzni! A lökéshullámok a robbanástól akár 10 mérföldre is betörhetik az ablakokat. Általában az épületek központjai a legalkalmasabbak, ha nincsen föld alatti hely, tehát sem a legalsó, sem a legfelső szint nem szerencsés. Fontos, hogy ilyenkor légkondit, és más levegő keringető rendszert azonnal le kell kapcsolni! A nukleáris robbanás esetén legalább 24 órán át az óvóhelyen kell tartózkodni, csak ezután szabad a család megkeresésére indulni!

hirdetes
 

Mit kell tenni, ha nincsen megfelelő óvóhely a közelben, és mik a további teendők? Lapozz és mutatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Keleti Pályaudvar

Keleti Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Balczó András

Balczó András: Magyarországnak 20 „darab” 3-szoros olimpiai bajnoka van, Balczó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Történelem