hirdetes

Téged is vár a kőszegi vár!

Oláh Tamás

Már szeptember közepén járunk, ám az időjárás rendkívül kedvez a szabadtéri programoknak. Éppen ezért érdemes még ezt kihasználni és felfedezni néhány különlegességet a közelben. A következő városban van lehetőségünk egy kicsit közelebb kerülni hazánk történelméhez, kiadós sétákat tenni, de még akár egy kicsit kirándulni is a természetben. Lássuk mi vár bennünket Kőszegen!

Kőszeg

Kőszeg


A város Vas megyében található, közel az osztrák határhoz. Gazdag történelmi hátteréről és színes kultúrájáról híres Kőszeg. A XIV. század elején királyi városi címet, majd három évszázaddal később már szabad királyi városi rangot kapott. 2004-ben Az év településének, 2009-ben pedig Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációjának választották. Kőszegen három kultúra is együtt él, már évek óta, a horvát, a német és a magyar. Ezen kívül több testvérvárosa is van, illetve egyetem is működik itt. 

Hogyan is tudjuk megközelíteni?

Autóval:

Budapest felől Székesfehérvár érintésével a legegyszerűbb eljutni Kőszegre, nagyjából 2 óra 50 perc az út. 
Bécsből az A3-as autópályán és az S31-es autóúton tudjuk elérni.

Tömegközlekedéssel:

Vonattal Szombathelyről tudunk utazni, busszal azonban több nagyobb városból is például Sopronból, Tatabányáról, Zalaegerszegről és Bécsből is.

hirdetes

Látnivalók

Szerencsére a város számos műemléket, a háborúk ellenére is, sikeresen meg tudott őrizni. Éppen ezért, ha itt járunk húzzunk kényelmes cipőt, mivel egésznap csatangolhatunk a városban és magunkba szippanthatjuk Kőszeg történelmét.

hirdetes

1.    Jurisics tér

Nevét a híres Jurisics Miklósról kapta, aki egykoron hősiesen megvédte a várat a törököktől. A térre érve rögtön több érdekes látnivalóval is megismerkedhetünk, hiszen itt található a Levéltár, az Arany Egyszarvú Patikamúzeum, illetve a Szent Imre-templom és a Szent Jakab-templom is. Megtekinthetjük a Hősök kapuját és a Városi Múzeumot is. Ezen kívül a város nagy becsben tartott kútját is itt találhatjuk, melyet még 1766-ban építettek. 

2.    Hősök tornya

A Hősök kapujának tornyát 1932-ben építették a török ostrom 400. évfordulóján. Régen a torony feladata a város védelme volt. Itt laktak a tornyosok, azaz a toronyzenészek, akiket Ottlik Géza is említ Iskola a határon című könyvében. Ünnepnapokon ma is szól a toronyzene.

3.    Sgraffitos ház

A XVI. század közepén építették a gyönyörű, reneszánsz eredetű épületet. Nevét (melynek jelentése: kaparni) a ház külsején található díszítésekről kapta. Különleges technikával készült, melynek lényege az, hogy két réteg vakolatot visznek fel a falra, a második réteget azonban világosabb színnel, így az abba belekarcolt minták érdekes, díszes külsőt kölcsönöznek az építménynek.
 

A Kőszegről még többet megtudhat a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sümegi vár

Sümegi vár: Az ország legszebb vidéken található vára. Sümeg vára a Balaton-felvidék... Tovább

Siófok

Siófok: A Balaton déli partjának fővárosa, a magyar tenger nyári szórakozó központja.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!