hirdetes

Téged is vár a kőszegi vár!

Oláh Tamás
Kőszeg

4.    Mára-szobor

A szobrot már több mint 250 éve állították a Rózsafüzér Királynőjének tiszteletére. Lorenz Eisenköbel mester, soproni lakos faragta fertőrákosi homokkőből. Eredetileg Szent Anna, Szent Joachim és Szent József szobra is ott volt Mária szobra mellett, azonban ezeket 1912-ben eltávolították. 2011-ben a teret átépítették, melynek során egy fa rádőlt a szoborra. Szerencsére azóta sikeresen helyreállították a műemléket.

5.    Szentháromság-szobor

A kuruc harcokat követő járványban elhunytak emlékére ajánlották fel a szobrot, Kőszeg katolikus hívei. Éppen ezért Pestis-szobornak is szokták nevezni.

A Kőszegi vár

Hősies várkapitánya Jurisics Miklós volt, így sokan Jurisics-várként is ismerhetik.
A Kőszegen található érdekes műemlékek közül ez a legnagyobb és az egyik legkedveltebb. Évente számos turista látogat ide.

hirdetes
A belváros északnyugati részében helyezkedik el. Két részből áll, az elővárból és a belső várból.  Sokáig a Kőszegi család tulajdonában állt, mígnem 1327-ben sok háborúskodás után Károly Róbert elfoglalta. Ezt követően azonban jelentős szerepet vállalt a város fejlődésében. Kiépíttette a városfalakat, illetve bevezettette a Gyöngyös patak vizét a falakat körülvevő árkokba. Később a vár a Garai családé lett, majd a Habsburgoké, majd Hunyadi Mátyásé végül pedig ismét a Habsburgoké. 
Számos program is várja a látogatókat!

Ha itt járunk részt vehetünk érdekes tematikus sétákon. Mik közül választhatunk?

Séta Kőszeg XVI. századi védművei mentén
Séta a kiemelt egyházi értékekhez
Egykori és mai igazgatási épületek felfedezése

hirdetes
Séta az irodalmi emlékhelyekre
Séta az „Iskolavárosban”
Híres Kőszegiek felfedezése
Mesélő házak Kőszegen
Séta az egykori és mai tradicionális vendéglátóhelyekhez

Ezenkívül pedig több kirándulási lehetőség is akad a környéken, az Írottkő Natúrparkban. Ellátogathatunk Kőszeghegyaljára vagy végigjárhatjuk a Gyöngyösmenti településeket. 

Most, hogy megismertünk néhány érdekességet az ország nyugati részének egyik legkedveltebb turisztikai desztinációjáról, Kőszegről, nincs is más teendőnk, mint élőben is ellátogatni ide. Akár városnézés a program, akár egy kis túrázás a környéken, egy valami biztos, csalódás nem fog bennünket érni! Mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Matyó hímzés

Matyó hímzés: Az egyik leghíresebb tradícionális magyar hímzésfajta. Leginkább az... Tovább

Duna kavics

Duna kavics: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Igazi retro édességnek számít,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!