hirdetes

100 éve is volt a street food Budapesten: avagy a tejivók története

VN

Azt gondolod, hogy az utcán evés, a street food, és a gyorséttermek valami új amerikai találmány? Hát akkor elmondjuk, hogy ez a dolog egyáltalán nem az új kor vívmánya, már Rómában is lehetett ezzel a szokással találkozni. Nem kell azt gondolni, hogy a ma annyit emlegetett street food valami formabontó dolog, hiszen már a 100 évvel ezelőtti Budapesten is ettek streed food jellegű helyen az emberek, nem is akár hol, hanem a tejivókban.

A tejivók története: 100 éve is volt street food Budapesten

Mik azok a tejivók: a tejivók története

A tejivókról már biztosan sokan hallottak, szerencsére manapság sem ismeretlen ez a fogalom, ugyanis a 2012-ben nyitott Cserpes Tejivónak köszönhetően Budapest most sem szenved hiányt ebből a fajta vendéglátóegységből. De nézzük csak meg pontosan, honnan származnak a tejivók, és milyenek voltak régen! Bár sokan azt gondolják, hogy a tejivók a szocializmussal egyidősek, ez nincs így. A 20. század elején járunk, nagyjából száz évvel ezelőtt, Budapesten: a város robbanásszerű növekedése miatt szükség volt a lakosság élelmezésének korszerű ellátására, és ennek egyik központi kérdése éppen a tej kérdés volt, meg kellett oldani egy akkor már igen nagyváros tejigényének ellátását. Ennek eredményeként előbb létrejött a Központi Tejcsarnok Szövetkezet, mely Budapest tejellátásának koordinálását, minőségi és megfelelő mennyiségű tejjel való ellátását tűzte a célul, majd megnyitottak az első tejivók a Margit-szigeten, az Állatkertben és a Városligetben, majd a város több pontján is. A szocializmusban pedig főleg megugrott a tejivók száma, ezek váltották a munkásemberekhez nem méltó sörcsarnokokat.

hirdetes

Ilyenek voltak régen a tejivók

Hogy milyenek voltak a tejivók a 100 évvel ezelőtti Budapesten? Jellegében teljesen olyanok, mint a mai Cserpes. Vendégkörük elég széles volt, a kínálat pedig legfőképpen a tejre épült, persze lehetett tejen kívül más finomságokat is kapni. "A tejivókba jellemzően a nép egyszerű gyermeke járt: varrólányok, iparoslegények, masamódok, kifutófiúk - tehát azok, akik egyébként a kávéméréseket is látogatták." A kínálat olcsó volt, tehát kevés pénzből jól lehetett lakni. De kisgyerekes családok körében is nagyon népszerűek voltak ezek a helyek.

hirdetes

Mit lehetett kapni a tejivókban?

Mint írtuk a kínálat értelemszerűen a tej köré összpontosult: tej, tejeskávé, tejes italok és egyzserű pékáruk, mint a túrós batyu, rétesek, kőttesek. De ezen kívül volt még aludttej (leginkább nyaranta), limonádé, valamint krachedli nevű málnás vagy citromos ízű szénsavas üdítő, amelyet speciális, golyós nyakú üvegben lehetett kapni. Tehát volt minden, ami az akkori polgároknak kellett, ráadásul mindez megfizethető áron, ami a tejivókat nagy sikerre vitte. 
 

Azóta nagyon sok minden megváltozott az éttermek terén is, és manapság már leginkább a sokszínűség jellemzi az ételek választékát is, a hazai és nemzetközi konyha is egyaránt képviselteti magát Budapest éttermeiben, nehéz is eldönteni, hogy mit érdemes kipróbálni, mi ezeket ajánljuk, a sok-sok étterem közül: étterem budapest!

Forrás: Fotó : Fortepan: SÁNDOR GYÖRGY FELVÉTELE KÉPSZÁM: 116951

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Előd

Előd: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Előd az egyik közülük. Egyes... Tovább

Sárköz és Gemenc

Sárköz és Gemenc: A Sárköz, vagy Tolnai Sárköz földrajzilag egységes, jól... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar történelem Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!