hirdetes

Telekes-völgy – Az ördög kétkezi munkája

ZH
Telekes-völgy

Sziklás Szurdoktúra a Telekes-völgyben

Ahogy lejöttünk a völgybe, kellemesen lehűlt a levegő. Innen kezdve a zöld sáv jelzést követtük végig a túra során.


A szurdok már elejétől sötét és lenyűgöző, tágas árok, melyet hatalmas mészkősziklák szegélyeznek. Ezek a sziklák sűrű moha borítja. A Telekes-völgy egyedi abban, hogy a patak a hegyek emelkedése és az idő folyamán vágódott ki, természetes geológiai bemutatásokat hozva létre, amelyeken a Rudabányai-hegységet felépítő különféle kőzettípusokat tanulmányozhatjuk.

#https://www.instagram.com/explore/locations/239794420187158/telekes-volgy/?img_index=5#

A nap sugarai keresztüljátszanak az ágakon, és a völgy közepén kellemes félhomály uralkodik, olyan, mintha az esőerdőben lennénk. A napfény szép foltokban szűrődik át a leveleken, miközben a szellő enyhe suhogása megrezegteti a fák lombjait. A szurdokban való séta nem egyszerű, még akkor sem, ha a patakmeder száraz. Kövek hegyekként hevernek szerteszét a mederben, amelyeket a téli fagyok törtek és döntöttek le a hegyről.

hirdetes

A köveken való járás némi ügyességet igényel, mivel a kopott felületű kövek meglehetősen instabilok, így óvatosan kell lépkedni rajtuk.

Nincsenek hidak vagy láncok a segítségünkre, így érdemes figyelni minden lépésünkre, hogy elkerüljük a megcsúszást, és ne sérüljünk meg egy rossz mozdulat következtében.

#https://www.instagram.com/explore/locations/239794420187158/telekes-volgy/?img_index=1#

Több helyen bedőlt fák is találhatók a mederben, és ezek felett átkelés is a kalandos szurdoktúra része. A völgy végéhez közeledve a szurdoktalp szelídebbé válik. A magas sziklafalak eltűnnek, és helyettük erdei tisztások és bozótos területek jelennek meg. A kőtömbök és törött sziklahátak kisebbednek, de a Telekes-patak által kialakított völgy még mindig bemutatja a terület változatos, főként triász kori üledékes kőzetekből álló kínálatát, melyek milliók éves történetet mesélnek.

Nem is lehet ennél kellemesebb, mint leülni egy sziklára, figyelni, ahogy a nap sugarai áttörik a lombozaton, és hallgatni a madarak csicsergését a szellő halk susogásában.

hirdetes

A zöld sáv jelzést ezen a ponton érdemes figyelni, hogy ne tévedjünk el, mert az utolsó néhány kilométeren sűrű bozótban, növények között kell átverekednünk magunkat. Az ösvények helyenként sűrű növényzettel borítottak. A patak felett keskeny erdei ösvényen haladunk tovább. Pár helyen tisztások és sziklás területek színesítik ezt az utolsó rövid szakaszt. A távolban a lenyugvó nap narancsszínű fényben vonja be a fákat búcsúzásként.

A közel 13 kilométeres körtúrát egy kényelmes tempóban 5 óra alatt teljesíthetjük. Ez ideális hosszúságú túra, nincsenek benne igazán kihívást jelentő részek vagy nagy szintkülönbségek. A köveken ugrálás és a fatörzseken átmászás miatt a gyerekek is jól fogják magukat érezni, ha a családjukkal egy őszi kirándulásra indulnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kovács Katalin

Kovács Katalin: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. A maga idejében kajakkirálynőnek... Tovább

Karácsonyi vásár

Karácsonyi vásár: Advent és Karácsony idején szokták tartani világszerte. Leginkább persze... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!