hirdetes

Telekes-völgy – Az ördög kétkezi munkája

ZH

A Rudabányai-hegység 300–400 méter magas dombjai között, közel Szendrő városához, terül el az ország egyik leglátványosabb szurdoka, a Telekes-völgy. Moha borította sziklaképződmények, az elképesztő Ördög-gát és egy gerinctúra varázslatos kilátópontjai invitálnak felfedezőutakra.

Telekes-völgy

Hol található a Telekes-völgy?

Az Aggteleki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Telekes-völgy a Rudabányai-hegység Alsótelekes és a Bódva-völgye között húzódik. Az ország kevéssé ismert területe, de több turistaút is kanyarog a környéken, így érdemes felfedezni. A vadregényes szurdokvölgy több irányból is megközelíthető: Szendrő, Rudabánya, Szalonna és Varbóc is kiváló kiindulópont lehet a túrához.

Telekes-völgy Túraútvonal leírása

Aki nem szeret forró nyári napokon túrázni, annak most az ideális időszak. A kora ősz már elűzte a kánikulát, de még nem hűlt le teljesen az idő, és ami még fontosabb: a természet ilyenkor különösen gyönyörű. A nap már elszívta, elégette a legtöbb zöldet, a fák levelei itt-ott elkezdtek barnulni, de még mindig gyönyörűen hajolnak a fejünk fölé, a lombot pedig lágyan lengi a szellő.

Mi Szendrő irányából érkeztünk autóval, és a telekesi kápolnánál kezdtük meg körutazásunkat.

A kis kápolnánál elindulva a zöld sáv jelzésen, majd a zöld négyzet jelzésen elkezdtük a fokozatos emelkedést a Korlát-hegy gerincén. Ahogy távolodunk az országúttól, a látómező is kiszélesedik. Mezők, kaszálók és legelők terülnek el a hegyoldalon.

hirdetes

A gerincútról remek kilátás nyílik: a Bódva völgyét, a Cserehát dombvidékét, és Szendrő városát láthatjuk. A dombok között a Rakacai-víztározó is megcsillan. Az út gyönyörű, harmonikus vidéken vezet át.

hirdetes

A Kis-Korlát-hegy oldalából felfelé kapaszkodtunk a Korlát-hegyre, már a piros kereszten. A nap vidáman sütött, szinte felvillanyozta a dombos tájat.

Ezen a hegygerincen található turistaút magaslati pozíciójának és erdei tisztásainak köszönhetően több helyen kínál remek panorámát. Itt szünetet tartva a csendet és a természet szépségeit élvezhetjük. Ez a mesebeli táj valóban fokozza a jókedvet és igazi kikapcsolódási élményt biztosít.

A Közép-hegy után a piros sáv jelzésre váltottunk, majd a Telekes-völgy egyik mellékágában ereszkedtünk le a fővölgybe, és ekkor kezdődött a varázslatos szurdok túra, mintegy 2,5 kilométer hosszan. Nagyobb esőzések vagy hóolvadás után a patakmeder szinte mindig vízzel van teli. De a száraz év során a patak már teljesen eltűnt a völgyből.

A patak vízáramlása ingadozik, száraz időszakban elbújik (ne feledd, mészkővidéken jársz), így előfordulhat, hogy a víz egy szakaszon eltűnik a medréből, majd újra előtűnik a sziklák alól.

A néphit szerint ilyenkor maga az ördög – játékos kedvében – rejtette el és hozta vissza a vizet.

De csapadékos időjárás után a patak kitölti a medret, és a túrázók számára talán a vízállás egy adott pontjánál a legideálisabb, amikor a patakban ugrálhatunk a köveken, kalandos átkeléseket keresve a víz egyik partjáról a másikra.

Lapozz a következő oldalra, ha kíváncsi vagy a kirándulás további részleteire!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Vásárcsarnok

Vásárcsarnok: Európa második legszebb vásárcsarnoka, mely a budapesti Fővám tér mellett... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!