hirdetes

A téli kirándulás kellékei, avagy mit ne hagyj otthon

MBori

A téli kirándulás egy külön műfaj! Nem mindegy, hogy mit viszel magaddal, hogy hogyan öltözködsz és hogy hova mész. Alaposan össze kell rakni a felszerelést, nehogy a legfontosabb dolog kimaradjon, és már út közben vegyük észre, hogy elfelejtettük magunkkal hozni. Cikkünkben összeszedtük azokat a kellékeket, amik mindenképp szükségesek egy nagyobb téli kirándulás során.

Kellékek, amiket semmiképp ne hagyj otthon ha téli kirándulásra indulsz

Télen az időjárás sokféle lehet, de általánosságban elmondhatjuk, hogy nagyon hideg. Ha a hideg és a fagy mellé süt a nap, akkor igazán különleges élményt nyújthat egy hosszabb túra fel a hegyekbe egy kilátóhoz. Amire nagyon kell figyelni, hogy mivel ez egy téli kirándulás, vannak bizonyos kellékek, amik nélkül nem érdemes elindulni. Lássuk mik ezek!

Így öltözködj egy téli kiránduláshoz

A ruháknál nagyon fontos, hogy mindenképp rétegesen öltözködjünk, és lehetőleg cipzáras felsőket válasszunk. Ahogy megyünk fel egy meredekebb emelkedőn, kimelegszünk, kicipzározzuk a kabátot, levesszük a sapkát, a sálat, de amint felérünk a domb tetejére, elkezd fújni a szél, és nagyon könnyen meg lehet betegedni. A réteges öltözködés segít, hogy mindig az aktuális testhőmérsékletünkhöz megfelelően legyen rajtunk elég ruha.

Ami még fontos az öltözködésnél, a cipő. Ha az embernek fázik a talpa, az teljes mértékben meg tudja határozni a közérzetét, és el tudja rontani az egész kirándulást. Hát még ha beázik. Télen a hó és a sár miatt a kirándulóknak mindenképp érdemes befektetni egy jó tűrőképességű, vízhatlan téli bakancsba. 

hirdetes

Ezeket a kellékeket vidd magaddal a hátizsákodban

Meleg ital termoszban

Az első és legfontosabb természetesen, hogy innivalót mindenképp vigyünk magunkkal. A mozgás során testünk anyagcseréje felgyorsul, és ahogy a testünk egyre melegszik, izzadással hőt adunk le. Nagyon fontos a folyamatos folyadékpótlás, és mivel oltanánk a szomjunkat a hidegben, ha nem egy jó meleg teával. 

Elemózsia

Mivel itt nem 1-2 órás kis sétákról beszélünk, mondanom sem kell, hogy valamiféle ennivalót is magunkkal kell vinni. Ha gyerekekkel megyünk, akkor ez még egyel kritikusabb, hiszen nekik sokkal gyakrabban van szükségük arra hogy egyenek. Érdemes kisebb falatokat is vinni, akár kekszet, nápolyit, amit akár út közben is el tudnak fogyasztani.

hirdetes

Elsősegély doboz

Ne ijedjen meg senki, itt nem arról van szó, hogy teljes EÜ ládát magunkkal cipelnénk, de fel kell készülni, ha esetleg baleset történne, legyen nálunk minden. Legfontosabb, hogy ragtapasz, fájdalomcsillapító és kötszer legyen a táskában.

Térkép

Mondanom sem kell, hogy aki kirándulni indul, annak vagy tudnia kell fejből az utat, vagy vigyen magával térképet. Szerencsére ma már vannak túrázó app-ok is a telefonokra, így nem kell a papír térképet is cipelni.

Zsebkendő

Télen még ha nem vagy beteg, akkor is a nagyobb széltől és a hidegtől könnyezik az ember szeme, és folyik az orra. Fontos tehát, hogy legyen nálad elegendő zsebkendő!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Török Ignác

Török Ignác: Nemescsói Török Ignác honvéd vezérőrnagy, hadimérnök, az aradi vértanúk... Tovább

Wass Albert

Wass Albert: a magyar irodalom egyik legvitatottabb alakja, sok fiatal kedvence mind a mai napig.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Sport