hirdetes

Ahogy nagyanyáink festették a textilt: avagy, textilfestés növényekkel kisokos

VN

Be kell vallanom én olyan típus vagyok, hogy egyszerűen nem bírom ki, hogy ne próbáljak ki mindent, ami eszembe jut. És most éppen az jutott eszembe, hogy vajon lehet-e textilt festeni természetesen, mindenféle mesterséges színezék nélkül. Nagymamám mondta, hogy „azt ne hidd, hogy régen nem oldottunk meg mindent, mindenféle csúcs kütyü nélkül”! Hát a textilfestést is megoldották, mutatom is, hogy hogyan!

Textilfestés növényekkel lépésről lépésre

Textilfestés növényekkel

Ne kérdezzétek meg hogy miért, és honnan jutott éppen ez az eszembe, de utólag egy percig sem bánom. Az eredmény nagyon klassz lett, egyedi és ráadásul természetes, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretné valamivel feldobni a megunt ruhákat, textíliákat, vagy csak valamivel kreatívkodni a szabadidejében.  Az egész festés a szükséges festékanyagok felkutatásával, vagyis egy kiadós túrával indul. A természetben fellelhető kincsekből különböző festékanyagokat lehet előállítani. Nézzük is, hogy milyen növényénből milyen szín lesz!

Ilyen növények kellenek a különböző színekhez

hirdetes

Beszéljünk kicsit az úgynevezett festőnövényekről, azaz, hogy milyen színhez mit kell beszereznünk. Szerencsére nincs nehéz dolgunk mert számtalan festőnövény van közvetlen környezetünkben, azt tudtad, hogy például a cékla, sárgarépa, dió, bodza, vöröshagyma, valamint a gesztenye is alkalmas ilyen célra? Természetesen ezekkel nemcsak textilt, hanem papírt, fa- és falfelületeket egyaránt lehet festeni. Ne is ragozzuk tovább a szót, mutatom milyen növények kellenek a különböző színekhez!

Sárga: nyír, fűz, orgona, eperfa növényi részei (ezek inkább sárgászöldet adnak), kutyatej, festő pipitér, festő rezeda, kutyabenge, sóskaborbolya.

hirdetes

Barna: hársfa (ez inkább drappot ad), éger, tölgyfa (ez inkább feketésebb), diófa levele vagy zöld termése, rézvirág, büdöske (ezek sárgás barnát adnak inkább).

Kék: festőmályva, festő müge, búzavirág, júliaborbolya, bodza, fagyal (frissen kék, szárítva szürke színt ad), sötét bogyók (leginkább lila)

Rózsaszín-piros: különféle rózsák, alkörmös

Lapozz a következő oldalra, hogy megtudd a textil növényekkel való befestésénnek részletes folyamatát!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Május elseje

Május elseje: Ki ne emlékezne a boldog május 1-kre? Anno azonban még nem az volt szokásban,... Tovább

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szegedi Szabadtéri Játékok: 1930-ban kezdte meg a „működését” Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!