hirdetes

Ahogy nagyanyáink festették a textilt: avagy, textilfestés növényekkel kisokos

VN
Textilfestés növényekkel lépésről lépésre

Növényekkel való textilfestés lépésről lépésre

A növényekkel való festés menete: előkészületek

Ha megvannak az alapanyagok, azaz a festőnövények, akkor nincs más hátra, mint maga a textilfestés. Semmilyen laborra nem lesz szükség, de néhány eszköz, jó ha van otthon, mint egy használaton kívüli zománcos tál, rozsdamentes kanál, hosszabb nyelű fakanalak, befőttes üveg, géz, szűrőkanál, szűrőtál és egy konyhai mérleg is hasznos tud lenni, valamint néhány vödör az áztatáshoz, és egy pár kesztyű is jól jöhet. 

A növényekkel való festés menete: textilek előkészítése

Ha összegyűjtöttél tényleg minden szükséges eszközt, akkor jöhetnek a festésre váró textilek. Első számú szabály: ha foltos, vagy zsíros a textil, akkor a szennyeződés helyén más színű lesz, ezért nem árt a festés előtt egy alapos tisztítást végezni. A tisztítás mellett meg is kell puhítani a textíliát, vagyis lúgos vízben kifőzzük őket a következőképpen: 10 dkg gyapjúra vagy pamutra 3-4 liter vizet számíthatunk, ebben előzőleg feloldunk negyed darab mosószappant. A nyers gyapjút lassú tűzön fél óráig melegítjük, a pamutot egy óráig erősebben főzzük benne. Kifőzés után az anyagot hideg vízben többször kiöblítjük.

hirdetes
hirdetes

A növényekkel való festés menete: festőlé készítése

A növényekből a színanyagokat vízben, áztatással és/vagy főzéssel nyerhetjük ki. A frissen szedett növényeket akár lehet is kezdeni feldolgozni, a szárítottakat érdemes a festés előtt egy éjszakán át áztatni. Mennyi növény kell a textilek színezéséhez? Nagyon egyszerű, elrontani sem lehet, körülbelül ugyanannyi növényre van szükség, mint amennyi a textil, ezért is jó, ha van otthon mérleged, amivel ezt ellenőrzöd. A főzési időt pedig főleg az határozza meg, hogy virágból, levélből, vagy éppen gyökérből készült a főzőlé.

A növényekkel való festés menete: pácolás, színek rögzítése

A színek tartóssága érdekében valamilyen színt megkötő anyagot kell használni, ez a pácolás folyamata. Milyen anyagokat lehet használni erre  célra? Különböző fémsók vizes oldatai: rézgálic, vasgálic, timsó. Ezekben áztatni, majd főzni kell a textíliát. Plusz tipp: A réz- és vasgálic helyettesíthető házilag készített vízzel hígított ecettel, amelybe réz- illetve vasdarabokat teszünk. Lefedve, egy hét után használható pácként. Attól függően, hogy milyen szert használunk, más-más színt kaphatunk.  A rézgálic például a sárga színeket zöldre változtatja, a világos barnát sötétíti, a vasgálic szintén sötétít, míg a timsó élénkebbé, teltebbé varázsolja a színeket. Ezekkel az anyagokkal vigyázni kell, mert erősen maró hatásúak! Ajánlott adagolásuk (10 dkg anyaghoz-3,4 liter víz arányban) rézgálic: gyapjúhoz 10 g, pamuthoz 20 g, vasgálic: gyapjúhoz 5 g, pamuthoz 8 g, timsó: gyapjúhoz 25 g, pamuthoz 50 g. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rendezvényhelyszín Balaton

Rendezvényhelyszín a Balatonon? Nem egyszerű a kérdés, hiszen a megfelelő helyszín... Tovább

Baja

Baja: Baja város Magyarország déli részén, a Duna bal partján. Nem egészen 40 000 ember... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!