hirdetes

A textilmaszk sem örök élet: 4 jel, hogy le kell cserélni

VN

Szinte mindent maszkban csinálunk, megszámolni alig tudnánk, hogy amióta berobbant ez az egész koronavírus dolog hány órát tölthettünk már el maszkban. Sokan hordanak textil maszkokat, egyrészt mert könnyen beszerezhetőek, másrészt kényelmesek, harmadrészt pedig környezetbarátok, és pénztárcakímélőek, ugyanis sokáig lehet őket használni, de azért nem az örökkévalóságig! Íme 4 jele annak, hogy ideje búcsút mondanod textil maszkodnak, és egy újra beruházni!

Textilmaszk élettartam

Szeretnénk külön megjegyezni, hogy természetesen szükség van arra is, hogy rendszeresen tisztítsátok, mossátok, fertőtlenítsétek a maszkjaitokat, mert azok csak így nyújtanak megfelelő védelmet. De emellett is, bizonyos helyzetekben le kell cserélni, ugyanúgy ahogy a ruhák elhasználódnak, a maszkok is!

#1. Elvékonyodott anyag

Ha elkezd kibolyhosodni, elvékonyodni a ruhánk, akkor azt félretesszük, kidobjuk, nem használjuk tovább. Ugyanezt kell tenni a maszkokkal is! Az elvékonyodott maszk már nem tölti be megfelelően a funkcióját, nem nyújt védelmet. Hogy hogyan tudod megállapítani, hogy túl vékony, levegős a maszkod? Vagy tartsd fény elé közvetlenül, vagy pedig a kinti hidegben fújj ki egy nagy levegőt benne és ha kiáramlik a meleg, akkor cseréld le. Azt ugye mondanunk sem kell, hogy lyukas maszkot nem hordunk?!

hirdetes

#2. Kinyúlt pánt

Te is észrevetted, hogy kinyúlt a maszkod pántja? Hát akkor itt van az ideje, hogy lecseréld! A pántok nagyon árulkodó jelek, először mindig a pánton látható meg az elhasználódás, ugyanis ezek a gumi anyagok nem annyira bírják a magas hőfokon való mosást, ami ugye fontos része a maszkok tisztán tartásának, de a viselés hatására is kinyúlhatnak. A meglazult pántok azonban nem tudják megfelelően betölteni a funkciójukat, hagyják, hogy csúszkáljon a maszk ide-oda. Persze lehet egy csomót kötni a pántra ilyenkor, hogy feszesebb legyen, de a legjobb, ha inkább lecseréled!

#3. Nem illeszkedik megfelelően

De az illeszkedést nem csak a pánt befolyásolja, más oknál fogva is előfordulhat, hogy a maszk nem illeszkedik megfelelően. Márpedig, ah a maszk nem illeszkedik szorosan, akkor nem tudja betölteni a funkcióját! A maszknak az áll alá kell érnie, és nem szabad, hogy a széleknél hézagok legyenek, vagy elálljon a bőrtől, hiszen ezek csökkentik a védőképességét, rendesen kell takarni, a szájat és az orrot is!

hirdetes

#4. Sok mosás

Mosható maszk, tehát lehet és kell is mosni, de nem akárhányszor ajánlott szakértő szerint. Javaslataik alapján, ha a maszkot 30-nál többször mostuk, még ah a megfelelő hőfokon, a megfelelő szerekkel, akkor sem biztonságos, ugyanis az anyag a behatások miatt sérül, és már nem nyújt maximális védelmet. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar nyelv

Magyar nyelv: legnehezebb  a világon. A magyar nyelv az uráli nyelvcsalád tagja, a finnugor... Tovább

Sárköz és Gemenc

Sárköz és Gemenc: A Sárköz, vagy Tolnai Sárköz földrajzilag egységes, jól... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!