hirdetes

Valóban német Tigris tankokat rejt a Balaton feneke?

B.Á., ZH

Egy legenda nyomába eredünk, ami rengeteg embert foglalkoztatott a múltban és még ma is. Valóban német Tigris tankokat találhatunk a Balaton fenekén vagy sem? Tarts velünk te is és tudd meg az igazságot! 

Tigris tankok vannak a Balatonban?

A legenda

1945 márciusában Zamárdi partjain megjelent három német Tigris tank, és gőzerővel közelítettek a Balaton befagyott vize felé. A tó felszínét félve nézik a toronyból, csak bíznak abban, hogy a magyar tenger jege kibírja a tankokat. Senki sem tudja, miért bíztak benne ennyire, hiszen közel hatvan tonnát nyomtak ezek a harckocsik…

Mégis mentek, amikor már elég messze értek a parttól, megszólalnak a német parancsok, majd a tankok megállnak. Az egyik harckocsi motorja köhög, jelzi, hogy szépen lassan, de biztosan elfogy az utolsó csepp üzemanyag is. A jég recseg-ropog, a parancsok egyre hangosabbak és kétségbeesettek, majd a legénységet lehet látni, ahogy lélekszakadva hagyja el a Tigriseket.

A harckocsik motorjai meleget árasztanak, melynek hatására a jég olvadni kezd, pár perc múlva pedig el is kezd szakadozni a jégpáncél és a három óriási súllyal rendelkező Tigris eltűnik, a tó fenekére szállva örök sírba kerül. 

hirdetes

A Tigris tank

A Panzerkampfwagen VI névre keresztelt Tigris a második világháborús német haditechnikai-fejlesztési erőfeszítések mintapéldájává vált. Először a Ladoga-tó térségében vetették be, 1942 augusztusában. Később szinte az összes hadszíntéren megjelent, még Magyarországon is. A Tigris védett volt és hatalmas tűzerővel rendelkezett, ennek köszönhetően sokan emlegették legyőzhetetlenként.

Viszont volt hátránya is: lassú és műszakilag megbízhatatlan volt. A háború végére fölénye csökkent, hamar kitapasztalták a gyenge pontjait. 1945 elején már csak igen kis példányszámban volt szolgálatban. A Magyar Királyi Honvédség 10 darabot vett át 1944 őszén, a Kárpátok védelmének erősítésére.

hirdetes

Kattints az alábbi képre, galéria nyílik, melyben eredeti, II. világháborús képeken mutatjuk meg ezt a hirhedt harci erőt! A nyilakkal lapozd végig, rettenetesen érdekesek! 

A legtöbb példányt viszont a személyzet felrobbantotta, mivel sorra meghibásodtak, csak 1-2 darab maradt. Ezek után nézzük, mennyire van valóságalapja a legendának, a következő oldalon kiderül, tényleg vannak-e Tigris tankok a Balaton mélyén, érdemes tehát lapozni egyet! 

Fotó: Fortepan, adományozó: Berkó Pál

A történet azonban még nem ért  véget, egy kicsit lejebb találod a lapozót, a következő oldalon rengeteg, nagyon érdekes hír vár még Rád! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parlament

Parlament: Az Országház, ismertebb nevén az Országház. A magyar törvényhozás épülete. Az... Tovább

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum: Budapesten, az Országház épületével szemben található az V. kerületi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!