Balatonban tigris tankok

hirdetes

Valóban német Tigris tankokat rejt a Balaton feneke?

B.Á.
Tigris tankok vannak a Balatonban?

Legenda nyomában

Rengeteg embert tartott és tart még ma is lázban a legenda – nem csoda, hiszen a világháborút követően egyetlen egy Tigris sem maradt meg. Ennek tükrében kijelenthető, hogy óriási kincs lenne egy megtalált német harckocsi, sokan óriási összeget fizetnének a trófeáért. Az előző oldalon megosztott legendában Zamárdi szerepel, viszont sokan nem a déli partot emlegetik, hanem az északit, azon belül is Tihanyt. Ha azt nézzük, hogy a németek a Balaton legmélyebb pontján akarták elsüllyeszteni a Tigriseket, hogy azok ne kerülhessenek az oroszok kezére, akkor igazából Tihany és Zamárdi között bárhol lehetnek. 

2003 – A nagy áttörés

2003-ban a lellei búvárkör tagjai azt állították, hogy megtaláltak legalább egy Tigris tankot, melynek csak a lövegtornya és az ágyújának csöve látszott ki a vastag iszapból. Alaposan átvizsgálták a roncsokat, viszont, és szerintem itt jön a lényeg: nem árulták el senkinek a roncsok helyét. Távol szerették volna tartani az amatőr kincsvadászokat. Annyit lehet tudni, hogy Zamárdi térségében búvárkodtak. Miért hagyták a tó mélyén a Tigriseket, ha tényleg azokat találták meg? Egyszerű a lellei érvelés: a tankok lőszerei nem jelentenek veszélyt, a tankok kiemelése pedig elképesztően sokba kerülne, tehát jobb, ha ott maradnak a roncsok, ahol vannak. 

hirdetes

Valóság vagy legenda? 

A valóság az, hogy a háború lezárása után minden olyan roncsot kiemeltek, melyeket a kor technikai színvonalán képesek voltak felszínre hozni. A vizekben igaz, hogy maradtak roncsok, de ezek mindegyikét feltérképezték és vízügyi térképen meg is jelölték a helyüket. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az ilyen adatbázisok több harckocsit is jeleztek, viszont a Balatonban nem található egyetlen egy jelölés sem.

hirdetes

Ezek a roncsok az átkelőhelyek környékén eshettek a folyamok vízébe, a hirtelen és gyorsan összebarkácsolt hidak valamelyikéről. A Balatonon ilyen átkelés sosem történt, 1945-ben különösen nem. Kísérletek voltak, a jelzett térségben is, de azokat februárban befejezték, mert a jég már akkorra is túlságosan meggyengült. És még egy érv a legenda ellen: 1944-45 telén csak december végén kezdett el befagyni a Balaton, 1945 elején egyszer sem haladta meg a 10 centiméteres vastagságot a jég.

Ez a vastagság maximum arra lenne elég, hogy pár ember sikeresen rámerészkedjen, arra viszont korántsem, hogy elbírjon akkora tömeget, amit a Tigris képvisel. Mindezek tükrében kijelenthető, hogy a legenda legenda marad, nincs sok értelme a harckocsik keresésének. 

Fotó: Fortepan, adományozó: Lissák Tivadar

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Április

Április: az év negyedik hónapja, egyben a legszeszélyesebb időszaka az évnek.  Népi... Tovább

Péter és Pál napja

Péter és Pál napja: az egyik legjelentősebb nyári ünnepkör, mely hagyományosan az aratási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek