hirdetes

Tilos az Á: eredeti helyén nyit újra a kultikus szórakozóhely

VN

Persze, csak, amit azt a járványhelyzet engedi. Eredeti helyén, eredeti nevén újra nyit a kultikus szórakozó hely. Ti emlékeztek még rá, voltatok ott, fogtok menni?

Tilos az Á újra nyitás 2021

Tilos az Á

A Tilos az Á egy igazi kultikus hely, ha elég idős vagy hozzá, akkor biztosan te is hallottál róla, vagy ismered. A Tilos az Á a rendszerváltás időszakának elég liberális szellemiségű underground szórakozóhelye volt 1990 és 1995 között Budapesten, ami a Mikszáth Kálmán téren volt található, és lesz található most is. És igen, jól gondolod, nevét a Micimackóban szereplő nevezetes tábláról kapta. Annak idején a fiatal értelmiség esti törzshelye volt, még nem egyszer csak bezárták. A Tilos az Á törzsvendégei közül sokan a Magyar Narancshoz szivárogtak. De nemcsak ezért van hatalmas jelentősége, hanem azért is, mert nagyon sok igen nagy kaliberű eseménynek, történésnek adott helyet. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C, és ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, vagy ahol a Quimby a legelső koncertjét adta.

A Tilos az Á története

hirdetes

Egy régi étterem helyén a Tilos az Á-t 1989 szilveszterén nyitotta meg Németh Vladimir (Vova).  És ekkor kezdett el indulni itt egy elég nyüzsgő élet. A fent említett dolgokon kívül, fontos kiemelni például azt is, hogy az 1991-es orosz kivonulás alkalmából szervezett Búcsún Frank Zappa is megjelent, majd este fellépett a Tilos az Á-ban a főpolgármester által szervezett zártkörű partin. A Tilos az Á pincéje rengeteg alternatív koncertnek adott teret, de nemritkán táncház is volt.  Ahogyan már írtuk, 1991 augusztusában itt indult be kalózadóként a Tilos Rádió, valamint itt indult útjára a Vajdai Vilmos és Szabó Győző zsebszínháza a Tilos az Á Performance, amely később TÁP Színház néven működött. A Tilos az Á a legkülönbözőbb kulturális eseményeknek adott otthont. Továbbá itt jött létre és működött egy időben, nagy sikerrel hétfőnként Kistamás László találmánya, a Vákuum TV, Csernátony Dóra, Forgács Kristóf, Gajzágó Donáta, Garas Dániel és Till Attila közreműködésével. Halász Péter idehozta Amerikában élő francia képzőművész barátját, Jean-Michel Verret-t, aki diavetítők segítségével New York-i utcaképet festett a földszint hátfalára. A ma is látható alkotás Magyarország egyetlen vendéglátóipari egységében található védett falfestménye. Azonban egyes rendpárti médiumok folyamatosan támadták a helyet, aminek eredményeképpen a rendőrség többször razziázott a Tilos az Á-ban, majd 1995-ben hatóságilag bezárták a szórakozóhelyet. De nagyon úgy néz ki, hogy idén, vagy amikor a vírus helyzet úgy engedi újra kinyit. 

hirdetes

Hogy mégis hogyan tervezik a hely újra nyitását, és mit szól az eredeti alapító? A következő oldalon erről lesz szó, érdemes lapozni egyet! na meg azért is érdemes, mert mége gy igazi Tilos az Á koncert élményt is szerezhetsz, egy szuper videó segítségével, amit mindjárt mutatunk!

Forrás: Kép Fortepan, Adományozó: Szigetváry Zsolt, Képszám: 152475

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Belgrád

Belgrád: Belgrád Szerbia fővárosa (eredeti magyar neve Nándorfehérvár).1403-ban lett... Tovább

Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony napja: Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!