hirdetes

A Tisza-tó születése

Pi

A Tisza-tó manapság nagy népszerűségnek örvend. Persze nem kérdéses, hogy valószínűleg soha nem fogja elérni a Balaton szintjét, de az tény: ha manapság az emberek vízparti üdülést terveznek itthon, akkor a Tisza-tó komoly tényezővé vált. De hogyan született meg és mikor? Ennek jártunk utána.

Így született a tó

A tavat, mint ahogyan azt sejthető volt nem a természet, hanem az ember képzelő ereje hozta létre.
Immáron több, mint 50 éves, népszerűsége azonban csak a 2000-es években kezdett el növekedni. Persze a horgászok már addig is kedvelték, de az új évezredben a turizmus és a hétvégi nyaralók is megkerülhetetlenek lettek a tó életében.

Az ország második legnagyobb tava 127 négyzetkilométer nagyságával. Összehasonlítva a Balatonnal azt mondhatjuk, hogy a magyar tenger méretének az ötödével rendelkezik. Sokan nem is tudják, hogy nem ez az első neve. A kezdeti években egyszerűen csak Kiskörei Víztározónak hívták, mivel a Kiskörén felépített duzzasztó által jött létre. A kor legnagyobb építkezése zajlott az országban akkoriban. Azért volt rá szükség, mivel az aszály azokban az években komoly pusztításokat végzett az Alföldön és a helyzetet meg kellett oldani valamilyen féleképpen. Persze a cél ez esetben is szentesítette az eszközt, mivel a folyó szabályzás és a mezőgazdaság helyzetének megoldása mellett a Víztározó bekapcsolódott az ország villamosenergia ellátásba is.

hirdetes

A tó feltöltését három lépcsőben tervezték volna, de végül csak az első kettő lépés valósult meg.
Az első ütemben a vízlépcső megépítését kezdték meg, a második ütemben a szabályozott vízszint elérése volt a cél az 1980-as években.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tartós szegfű

A tartós szegfű: A tartós szegfű igazi hungarikum, a világon kizárólag a Duna-Tisza közi... Tovább

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!