hirdetes

Ismerjük meg közelebbről Tokajt

Sz.F., ZH

A magyar borok világhíressé váltak az évtizedek során, ebben pedig nagy szerepe van Tokajnak is! Ebben a cikkünkben elkalauzolunk titeket Magyarország egyik legszebb vidékére, ismerkedjünk meg közelebbről Tokajjal! 

Ismerkedjünk meg Tokajjal

Tokaj Északkelet Magyarország talán legszebb helye, habár a város 5 000 fős lakosságával nem tekinthető kifejezetten nagynak. A település a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál fekszik a Tokaji hegység lábánál. Nyíregyháza nagyjából 33 kilométerre található innen. Habár a város világhírű, a az ország ezen környéke egyáltalán nem számít zsúfoltnak. Szerencsére a természeti értékeket éppen ezért sikerült megőrizni a mai napig, és sok másik területtel ellentétben itt nem látszódik a válság hatása. A folyóknak és kisebb hegyeknek köszönhetően a környék igen változatos tájjal rendelkezik.

A strand a Tiszta partján

A Tisza partján kialakított strand a látvány szempontjából az egyik legszebb Magyarországon. A strand egy viszonylag nagy területet foglal magába, a közelben pedig egy fedett étterem, ping-pong asztalok, WC-k, és zuhanyzók is találhatók. A strand a várossal szemközti parton van kialakítva. A Tisza sodrása nem túl erős itt, de csak a melegebb nyári napokon élvezhető igazán a folyó kellemes hőmérsékletű vize. Az úszásra kijelölt helyet bóják jelzik.

hirdetes

Tokaj élővilága

A környezet szinte teljesen érintetlenül élvezhető Tokaj környékén. A Bodrog kifejezetten kellemes lehetőségeket biztosít a vízi sportok és a természet szerelmesei számára egyaránt, persze ugyan ez elmondható a Tiszáról is. A következő oldalon folytatom! 

Tokaj, a Világörökség része

hirdetes

Tokajt a borrégió jellegzetes karaktere miatt nyilvánították a világörökség részévé. Magyarország északkeleti hegyvidékének különleges mikroéghajlata teszi lehetővé az aszú termesztését, amelyet kizárólag a világ ezen részén termelnek. Ez az aranyszínű édes bor különleges desszertnek számít. XIV. Lajos francia király „a borok királya, a királyok bora” nevet adta neki. Az eredeti szöveg latinul így hangzik: „vinum regum, rex vinorum” – ez a megnevezés a mai napig megtalálható az Aszú üvegeken. Az aszúnak több típusa is létezik, amelyeket az üvegeken fel is tüntetnek, ezek a 3 illetve a 6 puttonyos aszúk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956-os lyukas zászló

1956-os lyukas zászló: Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen... Tovább

Kodály-módszer

Kodály-módszer: Kodály Zoltán az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőnek számít, aki a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia Kirándulás Magyar Magyarország