notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tokaj bemutatása

hirdetes

Ismerjük meg közelebbről Tokajt

SZ.F.

A magyar borok világhíressé váltak az évtizedek során, ebben pedig nagy szerepe van Tokajnak is! Ebben a cikkünkben elkalauzolunk titeket Magyarország egyik legszebb vidékére, ismerkedjünk meg közelebbről Tokajjal! 

Ismerkedjünk meg Tokajjal

Tokaj Északkelet Magyarország talán legszebb helye, habár a város 5 000 fős lakosságával nem tekinthető kifejezetten nagynak. A település a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál fekszik a Tokaji hegység lábánál. Nyíregyháza nagyjából 33 kilométerre található innen. Habár a város világhírű, a az ország ezen környéke egyáltalán nem számít zsúfoltnak. Szerencsére a természeti értékeket éppen ezért sikerült megőrizni a mai napig, és sok másik területtel ellentétben itt nem látszódik a válság hatása. A folyóknak és kisebb hegyeknek köszönhetően a környék igen változatos tájjal rendelkezik.

A strand a Tiszta partján

A Tisza partján kialakított strand a látvány szempontjából az egyik legszebb Magyarországon. A strand egy viszonylag nagy területet foglal magába, a közelben pedig egy fedett étterem, ping-pong asztalok, WC-k, és zuhanyzók is találhatók. A strand a várossal szemközti parton van kialakítva. A Tisza sodrása nem túl erős itt, de csak a melegebb nyári napokon élvezhető igazán a folyó kellemes hőmérsékletű vize. Az úszásra kijelölt helyet bóják jelzik.

Tokaj élővilága

A környezet szinte teljesen érintetlenül élvezhető Tokaj környékén. A Bodrog kifejezetten kellemes lehetőségeket biztosít a vízi sportok és a természet szerelmesei számára egyaránt, persze ugyan ez elmondható a Tiszáról is. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Ismerkedjünk meg Tokajjal

Tokajt a borrégió jellegzetes karaktere miatt nyilvánították a világörökség részévé. Magyarország északkeleti hegyvidékének különleges mikroéghajlata teszi lehetővé az aszú termesztését, amelyet kizárólag a világ ezen részén termelnek. Ez az aranyszínű édes bor különleges desszertnek számít. XIV. Lajos francia király „a borok királya, a királyok bora” nevet adta neki. Az eredeti szöveg latinul így hangzik: „vinum regum, rex vinorum” – ez a megnevezés a mai napig megtalálható az Aszú üvegeken. Az aszúnak több típusa is létezik, amelyeket az üvegeken fel is tüntetnek, ezek a 3 illetve a 6 puttonyos aszúk.

A legtöbbeknek Tokaj neve hallatán az itt termelt borok jutnak eszükbe, de Tokaj sokkal több egy egyszerű borvidéknél. Itt, a város mellett találkozik egymással a Bodrog és a Tisza. Talán éppen ezek a folyók kölcsönöznek olyan különleges ízt az itt termő szőlőknek. Tokajban nem termelnek vörösbort, ezt ugyanis még a XVIII. században betiltották, és ez a tilalom a mai napig is tart. A régióból továbbá tilos kiszállítani az itt termelt szőlőket. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet vörösbort kapni a városban, hiszen az Egri borrégió előszeretettel látja el az ország ezen területét is különleges boraival.

hirdetes

A vizek számos sportlehetőséget kínálnak, ezek közül a legnépszerűbbek közé tartozik a Tokajból Sárospatakig tartó kenutúrák. Korábban egy vár is állt itt, azonban ebből mára már nem sok maradt meg. A fürdőzés szerelmesei egy újonnan kialakított fürdőhelyet látogathatnak meg a Tisza szemközti partján, ami különösen a forró nyári napokon vonzza az embereket. Természetesen a bortermelők kulisszái mögé is bepillantást nyerhetünk, így érdemes is ellátogatni néhány ilyen érdekes, hangulatos helyre.

Ismerkedjünk meg Tokajjal

Programlehetőségek Tokajon

A Bodrogban való kenuzás (ami egyszerűen kihagyhatatlan élményt nyújt) a Bodrogon átívelő hídtól 2 kilométerre bérelhető a város felöli oldalon, a hídról leérve jobboldali irányban. A Tiszán is rendelhető tutaj, ehhez a híd előtt jobbra kell fordulni és követni az utat egészen annak a végéig. Tokajban a borkóstolás mellett számos egyéb lehetőség is adódik a szórakozásra, ideértve a horgászatot is a közeli horgásztó mellett.

Közeli programlehetőségek

Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő, Nyíregyházi Állatpark, a régi egyéb borospincéi, horgászat a közeli horgásztóban vagy a két folyó valamelyikében, túrázás a Zemplénben, Monok, Sátoraljaújhely, Zemplén, stb.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
204 201
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 227 493

Szótár

Király fürdő

Király fürdő: Budapest egyik kedvelt fürdőjéről van szó esetében.A Király gyógyfürdő... Tovább

Budapesti Történelmi Múzeum

Budapesti Történelmi Múzeum: A Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia Kirándulás Magyar Magyarország