hirdetes

Sokan nem ismerik: Tokaj körül egy csodás bicikliút húzódik meg

VN

Tokaj Magyarország egyik legszebb, és egyben leghíresebb vidéke, amiről nemcsak mi, hanem Kölcsey Ferenc a magyar Himnusz szerzője is azt gondolta, hogy hazánk egyik legikonikusabb szeglete. Te tudtad, hogy van egy bicikliút, ami Tokajt veszi körbe, és amit idén tavasszal vagy nyáron neked is meg kell látogatnod?

Tokaj körüli biciklizés

Mitől olyan híres Tokaj, miért kell neked is meglátogatnod, biciklitúrást tenned?

Tokaj, ami Magyarországon, a Zempléni-hegység déli lábánál fekszik, és elsősorban a borairól híres. A Tokaji borvidék a világ egyik legrégebbi borászati területe, amely különleges mikroklímával rendelkezik, ami ideális feltételeket biztosít a nemespenész (Botrytis cinerea) kialakulásához, ezáltal elősegítve az aszúborok készítését. Tokaj története szorosan összefonódik a borászattal, amelyet már a 12. században említenek írásos források. A tokaji aszú, amely a terület legismertebb bora, a 17. században vált híressé, amikor II. Rákóczi Ferenc fejedelem az aszút Európa uralkodói udvaraiba küldte ajándékként, ezzel növelve a bor nemzetközi hírnevét.

A Tokaji borvidék felfedezése biciklivel

A Tokaji borvidék több mint 4000 hektár szőlőültetvényből áll, és a világörökség része. A terület a Tokaj, Tarcal, Tállya, Mád, Szegi és Rátka községeket foglalja magában, többek között. A borvidék ismert a fehér borok előállításáról, ha ott jársz, mindenképpen be kell térned egy helyi pincészetbe, és megkóstolnod eme helyi különlegességeket.  A legismertebb tokaji bor a Tokaji Aszú, amelyet aszúsodott (Botrytis cinerea által érintett), későn szüretelt szőlőszemekből készítenek. A bor édes, komplex és hosszú érlelési potenciállal bír. De a Tokaji Szamorodni is nagyon híres, ami kevesebb aszúsodott szőlő felhasználásával készül, édes és száraz változatban egyaránt. A régió tele van pincékkel, ahol kóstolók és túrák során ismerkedhetsz meg a borászati technikákkal. Emellett Tokaj rendszeresen ad otthont borfesztiváloknak és más kulturális rendezvényeknek. Te szeretnéd az egész környéket felfedezni? Akkor egy tokaji biciklitúra lesz az ideális választás.

hirdetes
hirdetes

Tokaj látnivalók, biciklis túra

Bicikliút Tokaj körül

Láttunk egy videót, egy fiatal pár tesztelte le a nemrég átadott bicikli utat, ami a Tokai hegy körül megy végig. A videóban szó volt róla, hogy az új kedvezményezés révén több helyen is lehet nagyon jó bringákat kölcsönözni, és körbetekerni a körülbelül 20-25 kilométeres úton, ami a legtöbb helyen bár hibátlan állapotú, vannak kisebb problémái, illetve néhány kisebb-nagyobb emelkedőre is kell számítani a hegyvidéken. 27 település alkotja a tokaji világörökség részét, érdemes ezt a vidéket felfedezni biciklivel. Amit mindenképpen nézzetek meg, ha Tokajnál jártok, az a Hercegkúti Pincesor, ami annyira különleges, hogy még a külföldiek is csodájára járnak.  
De hazánk legnagyobb Krisztus szobra is útba esik, ha a tokaji bicikliúton tekertek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Walesi bárdok

Walesi bárdok: Az egyik leghíresebb magyar vers, melyet minden magyar ember általános iskolai... Tovább

Pilis

Pilis: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Pilis vagy Pilis hegység egy földrajzi kistáj és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Sport Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!