notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy igazi magyaros kedvenc – A töltött paprika (RECEPT!)

Egy igazi magyaros kedvenc – A töltött paprika (RECEPT!)

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy hagyományos, és isteni finom ételt fogok most bemutatni nektek, ami pedig nem más, mint a töltött paprika! Ez is egy olyan étel, amit vagy szeret az ember, vagy nem, én megmondom őszintén, hogy a menzás étkezések után sokáig nem ettem, mert megutáltam, de most újra imádom, hála a tökéletes receptnek! 

Egy igazi magyaros kedvenc – A töltött paprika (RECEPT!)

Szereted a töltött paprikát?

Érdekességek a töltött paprikáról

A töltött paprika egy hagyományos étel, ebből is következik, hogy annyi változata van, hogy meg sem lehet számolni, léteznek olyan egyszerűsített változatok is, amiből kimarad a paprika teljesen, de van húsgolyós, nem húsgolyós, zöldséges, sajtos, halas, és még sorolhatnám. Sokan úgy gondolják, hogy a töltött paprika réges-régen a magyar konyha része, ebben viszont tévednek, ugyanis a hagyományosnak vélt magyar étel a legendárium szerint szerb/rác eredetű, de még ők is a törököktől tanultak.

 

Két hasonló receptet lehet találni: az egyik a darált húsos töltelékkel megtöltött, de sütőben megsütött paprikák, amiket paradicsom-, és szalonnaszeletekkel takar be sütés előtt a szakács, a másik pedig a fűszeres, hagymás paradicsomszószban, rizzsel együtt főzött húsgombócos. Több mint valószínű, hogy ezen ételekből származik a nálunk megismert töltött paprika, ami nagyjából 100-120 éve képezi részét a hazai gasztronómiának. 

hirdetes

 

Milyen az igazi töltött paprika? 

Az erdélyi szokásrend és a századfordulós magyar konyha elve nagyban közrejátszott az elkészítési módokban. Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyve 1891-ben jelent meg, mely szerint a töltött paprika tölteléke kézzel összevágott sertéshúsból, vízben főtt rizsből készül, sózva-borsozva.

hirdetes

 

1912-ben jelent meg Malatinszky Fanni szakácskönyve, mely annyit változtatott, hogy zsírban pirított hagyma is helyet kapott a töltelékben. Létezett olyan változat, ahol paradicsomszósz helyett tejfölös mártást használtak (a paprika főzőlevét behabarták tejföllel). 

 

Magyar Elek szerint a töltelék zömét jó minőségű (nem zsíros) sertéshús alkotja, melyet tizedrész annyi füstölt szalonna tesz szaftosabbá, ízesebbé. Fűszerezéshez mérsékelten sót, borsot és egy csipet piros paprikát használjunk. Mindenesetre megállapítható, hogy eredetiségét a zöldpaprika, a sertéshús, a szalonna, a rizs és a paradicsom együttes hatása adja meg. Másik fontos dolog, hogy a szósz natúr legyen, se sós, se cukros (persze, ízlés dolga).

 

Viszont a paprika mellett sem mehetünk el szó nélkül, mivel sok helyen láttam már, hogy kaliforniai paprikát használnak, ami pedig egyenesen idegen a magyar ételektől! Van nekünk isteni finom, kemény húsú, fényes sárga TV paprikánk, azt tessék használni, ez a szíve-lelke az egésznek! Most pedig jöjjön a tökéletes recept, a következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
634 017
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 176 572
Közösség
hirdetes

Szótár

Gömböc

Gömböc: az egyik leghíresebb újkori magyar találmány. A gömböc egy különleges matematikai... Tovább

Vereckei hágó

Vereckei hágó: A Vereckei-hágó az Északkeleti-Kárpátok egyik legfontosabb hágója.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság