notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy igazi magyaros kedvenc – A töltött paprika (RECEPT!)

hirdetes

Egy igazi magyaros kedvenc – A töltött paprika (RECEPT!)

Sz.F.

Egy hagyományos, és isteni finom ételt fogok most bemutatni nektek, ami pedig nem más, mint a töltött paprika! Ez is egy olyan étel, amit vagy szeret az ember, vagy nem, én megmondom őszintén, hogy a menzás étkezések után sokáig nem ettem, mert megutáltam, de most újra imádom, hála a tökéletes receptnek! 

Egy igazi magyaros kedvenc – A töltött paprika (RECEPT!)

Szereted a töltött paprikát?

Érdekességek a töltött paprikáról

A töltött paprika egy hagyományos étel, ebből is következik, hogy annyi változata van, hogy meg sem lehet számolni, léteznek olyan egyszerűsített változatok is, amiből kimarad a paprika teljesen, de van húsgolyós, nem húsgolyós, zöldséges, sajtos, halas, és még sorolhatnám. Sokan úgy gondolják, hogy a töltött paprika réges-régen a magyar konyha része, ebben viszont tévednek, ugyanis a hagyományosnak vélt magyar étel a legendárium szerint szerb/rác eredetű, de még ők is a törököktől tanultak.

 

Két hasonló receptet lehet találni: az egyik a darált húsos töltelékkel megtöltött, de sütőben megsütött paprikák, amiket paradicsom-, és szalonnaszeletekkel takar be sütés előtt a szakács, a másik pedig a fűszeres, hagymás paradicsomszószban, rizzsel együtt főzött húsgombócos. Több mint valószínű, hogy ezen ételekből származik a nálunk megismert töltött paprika, ami nagyjából 100-120 éve képezi részét a hazai gasztronómiának. 

hirdetes

 

Milyen az igazi töltött paprika? 

Az erdélyi szokásrend és a századfordulós magyar konyha elve nagyban közrejátszott az elkészítési módokban. Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyve 1891-ben jelent meg, mely szerint a töltött paprika tölteléke kézzel összevágott sertéshúsból, vízben főtt rizsből készül, sózva-borsozva.

hirdetes

 

1912-ben jelent meg Malatinszky Fanni szakácskönyve, mely annyit változtatott, hogy zsírban pirított hagyma is helyet kapott a töltelékben. Létezett olyan változat, ahol paradicsomszósz helyett tejfölös mártást használtak (a paprika főzőlevét behabarták tejföllel). 

 

Magyar Elek szerint a töltelék zömét jó minőségű (nem zsíros) sertéshús alkotja, melyet tizedrész annyi füstölt szalonna tesz szaftosabbá, ízesebbé. Fűszerezéshez mérsékelten sót, borsot és egy csipet piros paprikát használjunk. Mindenesetre megállapítható, hogy eredetiségét a zöldpaprika, a sertéshús, a szalonna, a rizs és a paradicsom együttes hatása adja meg. Másik fontos dolog, hogy a szósz natúr legyen, se sós, se cukros (persze, ízlés dolga).

 

Viszont a paprika mellett sem mehetünk el szó nélkül, mivel sok helyen láttam már, hogy kaliforniai paprikát használnak, ami pedig egyenesen idegen a magyar ételektől! Van nekünk isteni finom, kemény húsú, fényes sárga TV paprikánk, azt tessék használni, ez a szíve-lelke az egésznek! Most pedig jöjjön a tökéletes recept, a következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
112 737
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 136 029
Közösség

Szótár

Hévíz

Hévíz egy város az ország nyugati felében, nem messze a Balatontól. Két dologról híres: a... Tovább

Herendi porcelán

Herendi porcelán: hungarikumnak számít. Aki herendi porcelánt kap ajándékba, az igazán... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság