hirdetes

Ott tartunk, mint márciusban? Kutatók: tömeges teszteléssel meg lehet állítani a járványt!

VN

Koronavírus fronton mondhatni ott tartunk, mint márciusban, csak azt első hullámnak hívtuk, ezt pedig másodiknak. Ugyanúgy tömeges a fertőződés, magas a halálozás, szigorú korlátozások gátolják a gazdaság működését, és még mindig nincs meg a kiút, habár nagyon mondják a vakcina dolgot, arra még várnunk kell. Egy friss kutatás szerint a tömeges teszt lenne a megoldás, de mintha hasonló eredmény márciusban is született volna… ( Itt is van egy április elejei cikk egy hasonló gondolatról)

Koronavírus megállítása tömeges teszteléssel

Tömeges tesztelés még mindig a legjobb megoldás

Biztos ti is emlékeztek még a koronavírus első hullámára. Akkor teljes sokként ért mindenkit a vírus, és kutatók próbálták a megoldást megkeresni. Akkor azt harsogták a szakértők, hogy az egyetlen módja a járvány megállításának az, ha tömegesen tesztelik a teljes lakosságot. Bár sok idő, energia és pénz, mégis ezt látták az egyetlen kiútnak. De egy friss, nagyszabású kutatás alapján még mindig ez lenne a legjobb terv. Hat, azaz 6 hét, tehát másfél hónap alatt meg lehetne szüntetni a koronavírus-járványt a Colorado Boulder Egyetem munkatársai szerint tömeges tesztekkel, ami nagyban hozzájárulna a sikeres védekezéshez.

Miért a tömeges tesztek jelentik a megoldást a koronavírus ellen?

Azt hiszem, teljesen világos a képlet: ha valaki elkapta a koronavírust, az továbbadhatja, kivétel, ha kiszűrjük ezeket az embereket, mindenkit, a gyanúsat, és a gyanútlant, és nem hagyjuk, hogy mással érintkezzen, azaz itt jön 2020 egyik kedvenc szava, a karantén. Alapvetően ugyanis a legnagyobb probléma, hogy a koronavírus tünetmentesen is tud fertőzni, és fertőz is, úgyhogy gyakorlatilag senki nem tud róla. A kutatást végző professzorok szerint elegendő lenne a pár perc alatt eredményt adó gyorsteszteket tömegesen alkalmazni, noha ezek megbízhatatlanabbak, mint a PRC tesztek, mégis hatékonyabbnak bizonyosulhatnak. „A gyorstesztek fertőzőségtesztek, percek alatt ki lehet szűrni velük, hogy éppen ki fertőző.”- nyilatkozta az egyik kutatásban részt vevő professzor.

hirdetes

Hogyan működik ez a rendszer?

A kutatás során kidolgozott modell szerint egy város háromnegyedének tesztelése 88 százalékkal csökkentette az fertőzések arányát, ami „hat hét alatt eltüntetné a vírust”. Az elképzelésük szerint ezek a tesztek postán érkeznének az állampolgároknak. Arról nem esett szó, hogy ez gyakorlatilag hogyan kivitelezhető, illetve milyen mértékben hamisíthatóak az adatok.

hirdetes

Magyarországon haldoklik a kontaktkutatás

Ezzel szemben a hazai adatokban az látszik, hogy nemhogy tömeges tesztelés nincs, hanem haldoklik a kontaktkutatás, és a fertőzöttek tesztelési is döcögősen zajlik. Ugyanis a napi friss adatokból az látszik, hogy sokkal több aktív fertőzött van, mint ahányan hatósági karanténban és kórházban vannak. Tehát még a bizonyítottan fertőzött egyének karanténba hegyezésének folyamata is akadozik, kontaktjaik felkutatásáról nem beszélve. A koronavírus járvány leterheli nemcsak a magyar rendszert, hanem az egész világon hasonló szintű problémákat okoz. A tömeges teszt lehet, hogy megoldást jelentene, de nem biztos, hogy van rá megfelelő kapacitás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Solymászat

Solymászat mint élő emberi örökség: hungarikumnak számít. Solymászatról beszélünk abban... Tovább

Kozák Danuta

Kozák Danuta: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Kozák Danuta az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!