hirdetes

Legendás, és csodaszép Erdélyi látnivaló: Törcsvári Drakula kastély

VN

A többek között Drakula gróf által híressé vált Törcsvári kastély ma Románia leglátogatottabb látványossága. Egy 762 méteres magasságban lévő sziklán fekszik, sűrű erdővel és völgyekkel körülvéve, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint az irodalom legvérszomjasabb gonosztevőjének lakhelye.

Törcsvári Drakula kastély legendája

Belül keskeny kanyargós lépcsők és földalatti átjárók ívelnek körbe a labirintusszerű berendezést, és 60 faházba vezetnek. De több van ebben a középkori kastélyban, mint amilyennek látszik. Fedezzük fel együtt a Törcsvári kastélyt! A kastély egyébként a csodás Brassótól mindössze 30 kilométerre található. Belépők, nyitva tartás a hivatalos weboldalon! Brassó legszebb látnivalóiról pedig itt olvashatsz

A Törcsvári kastély nem mindig volt kastély

A Törcsvári kastély eredetileg egy erőd volt, amelyet a tizenharmadik században a Német Lovagrend lovagjai emeltek. I. Lajos magyar király 1377-ben engedélyezte az Oszmán Birodalom terjeszkedése elleni védőbástya építését. Az építkezés 1388-ban fejeződött be. Tehát erődnek épült, mégis kastély lett, sok történelmileg fontos pillnatot élt át, amin a kastély kiállítás végig vezet bennünket. De hogyan és mikor lett kastély? 1920-ban, amikor Marie román királynő megörökölte, és kastéllyá gondolta újra az eredeti erődöt. Viktória királynő unokája volt. 14 évig szeretettel restaurálta az épületet, hogy királyi nyári rezidenciává alakítsa át. Ileana hercegnő, a lánya örökölte a kastélyt. Nyilvánvalóan a királynő végső kívánsága az volt, hogy szíve visszakerüljön a kastélyba és eltemessék. A szívnek otthont adó urnát egy kis patakban láthatjuk a vár délnyugati oldalán.

hirdetes

A Törcsvári kastélyban titkos lépcsők is működnek

Van egy nem túl titkos lépcső. Bár ez nem mindig volt köztudott. Valamikor régen az első emeletet a harmadik emelettel kötötte össze, sürgősségi esetekben menekülőlépcsőként használták a vártisztek számára. Egy hamis kandalló rejtette el. Olyan jól sikerült elrejteni, hogy nemzedékeken át mindenki megfeledkezett róla. Csak 1920-ban fedezték fel, amikor Marie királynő elkezdte a felújítást.

A Törcsvári kastély kórház is volt már

Ilena hercegnő édesanyjától örökölte a kastélyt, és a második világháború alatt kórházként vezette. „A Királynő Szíve Kórházának” nevezte el, és sebesült brassói katonákat látott el, miután amerikai repülőgépek bombázták a Vöröskereszt kórházát. A háború után a kórház továbbra is ellátta a régióból származó sebesülteket, és Ileana hercegnő maga is ápolónőként látta el a betegeket. Ezek az erőfeszítések 1948 januárjáig folytatódtak, amikor is a kommunista rezsim lefoglalta az ingatlant. 2006-ban a hatóságok visszaadták a kastélyt Dominic von Habsburgnak, Ilena fiának. Ma múzeumként működik, főként Marie román királynőnek szentelve.

A Törcsvári kastélynak mi köze van Drakulához?

hirdetes

Sokan csak Drakula kastélyaként emlegetik a Törcsvári kastélyt, de mégis mi köze lehet Drakulához? Bram Stoker, a hírhedt Drakula-regény ír szerzője és a grófból lett gonosztevő feltalálója soha nem lépett be a törcsvári kastélyba. Valójában soha nem járt Romániában vagy Közép-Európában. Senki sem mondja, hogy Drakula gróf valóban létezett, de egy valós gazember ihlette meg. Stoker valószínűleg Vlad Ţepeş vagy Vlad III Drakula mintájára alakította Drakulát. Valóban vérszomjas uralkodó volt, akinek kegyetlen módszerei ellenségei megbüntetésére a 15. századi Európában váltak ismertté. Az uralkodó a törcsvári kastélyban is megszállt, bár nem vendég volt, hanem fogoly. A legtöbb forrás azt állítja, hogy legalább két hónapot töltött itt. Stoker feltalálhatta Drakula grófot, de nem ő találta fel a vámpírt. A környező falvakban a régi néphit a „strigoi” történetét meséli el. Ezek olyan emberek, akik normálisan élnek nappal, de éjszaka elhagyják a testüket, és éjféltől hajnalig kísértik az embereket. A strigoi falvakat kísértenek, és álmukban kínozzák az embereket.

Ezt a különleges Drakula szobrot láttátok már? Budapest szívében ccsücsül! Részletek IDE kattintva! 

Forrás 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele: Az egyik legrégebbi fennamradt írásos emlék a múltból. A... Tovább

Sárga magyar tyúk

Sárga magyar tyúk: A legelterjettebb fajta az országban. Úgy hozták létre, hogy a tenyésztők... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Magyarország Magyarság Programajánló Regény Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!