hirdetes

Drakula elfoglalta a Vajdahunyad várat – a kedvenc Kolodko szobrunk

VN

Egy nagyon tündéri kis Drakula szobrot találhatnak a kellően szemfüles látogatók a Városligetben, a Vajdahunyad vára körül. Kolodko Mihály, gerillaszobrász munkájára bukkanhatunk rá. Nekem személy szerint ez egyik kedvenc szobrom lett ez a Lugosi Bélát, könyvet olvasva ábrázoló aprócska műalkotás.

Drakula Kolodko szobor Városliget

Néhány szót Kolodko Mihányról, a szobrászművészről

Az egész Budapest meghódító, avagy mini szobrocskáival elárasztó szobrászművész neve egyre ismertebb, de azért ha valaki nem tudná, kiről van szó, néhány szóban bemutatjuk a művészurat! Mihail Kolodko, más néven Mihajlo Kolodko egy kárpátaljai szobrászművész, akinek nagyon sok műalkotása tekinthető meg Budapesten, teljesen ingyen, de nyitott szemmel kell hozzá járni! Kolodko Mihály ugyanis kicsiben alkot, mini szobrokkal potyogtatja teli a várost. Miniatűr kis alkotásai mindig a legváratlanabb helyeken, a legváratlanabb formában tűnnek fel. Az alig 15 cm-es szobrokat érdemes közelről is megfigyelni, hiszen nagyon látványosak!

Több Kolodko szobor is van Budapesten

Bombán függeszkedő Vuk szobor? El tudod képzelni? Van ilyen! Kolodko készítette, ITT találod Budapesten belül!Van kinyitható tetejű varázs-Trabant is, ITT! Nemcsak Budapest, Vác is tele van az alkotásaival, de sokak kedvence a mindenféle csokit szerető, gyűjtő Gombóc Artúr szobor, akim nem gondolnád, hol csücsül! l 

hirdetes

Drakula mini szobor a Városligetben

Na de mi a helyzet a címadó Drakulával? Tudni kell, hogy Drakula alakja kitalált személy – de ez nem ok arra, hogy ne lehessen szobor formában megtestesíteni! A mesés Városliget mesés bugyraiban, a Vajdahunyad vár tövében (igazából a hátsó kapu környékében érdemes keresni) üldögél búsulva, könyvet olvasva a Drakulát megszemélyesítő Lugosi Béla. Nagyon ötletes az alkotás, és méltó helyre is került. Kicsik és nagyok kedvence lehet! Ez egyébként nem az első ilyen jellegű történet itt, 20 évvel ezelőtt is találtak itt egy Drakula mellszobrot, amiről semmit sem lehetett tudni. Azonban hosszas kutatás után kiderült, 13 év múltán kiderült, hogy Hartmuth Zech az „elkövető”, a német művész weboldalán dokumentálta is az eseményeket. 

hirdetes

Mi köze a Drakulának és Lugosi Bélának egymáshoz

Egy ilyen jellegű történet kapcsán nem mehetünk el szó nélkül, a zseniális Lugosi Béla (eredetileg Blaskó Béla Ferenc Dezső) alakja mellett sem. Aki Drakula gróf a vámpír zseniális megformálásával szerezte meg az egész világ megtisztelő figyelmét, a szakma elismeréseit. Az 1882-nben született színművész olyannyira maradandót alkotott, hogy még a Hollywoodi hírességek sétányán is kapott egy csillagot, amit nem sok magyar mondhat el magáról. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tóti-hegy

Tóti-hegy: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Tóti-hegy közülük az egyik. A Gulács... Tovább

Zirci Ciszterci Arborétum

Zirci Ciszterci Arborétum:  A Zirci Arborétum hazánk legmagasabban fekvő... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!