hirdetes

Herkules legendája fűzi körbe a világ legrégebbi világítótornyát – A Torre de Hércules története

ZH
Frissítve: 2024.05.08
Frissítette: ZH

A világ legrégebben működő világítótornyát majdnem 2000 évvel ezelőtt építették az ókori rómaiak és egy Herkulesi legenda fűződik hozzá. A Spanyolország északnyugati partján található emlékmű az UNESCO Világörökség része.

Herkules-torony

Torre de Hércules – A világ legrégebbi világítótornya


A Spanyolország északnyugati partján, Coruñaban található a világ legrégebbi világítótornya, amely a sok római kori emlék közül, ami Spanyolországban található, az egyetlen római világítótorony. A csak Herkules-toronyként nevezett világítótornyot még a mai napig is használják, és különlegessége abban rejlik, hogy csak kevés ilyen római világító torony maradt fenn az egész világon, ráadásul még a történelem viharai is megkímélték.

Herkules-torony

A Herkules-toronyt eredeti nevén Farum Brigantium-nak nevezték és a római korban épült, az 1. vagy a 2. században, de több feltételezés még korábbira feltételezi az építését. A világítótornyot az alexandriai világítótornyok tervei alapján építették és Marsnak, a római hadistennek szentelték.

hirdetes

A folyamatos karbantartásoknak köszönhetően, és a 18. században elvégzett egy nagyobb volumenű felújítási munkálatnak hála, még ma is remek állapotban van az ötvenöt méter magas világítótorony, ami amellett, hogy a legrégebbi világítótorony, a második legmagasabb is Spanyolországban.

hirdetes

A római korban az építmény csak egy része épült meg, akkor még csak harmincnégy méter magasan helyezkedett el, a további huszonegy métert az 1789-es hatalmas felújítás során építették még hozzá.

Torre de Hercules - Herkules torony

A Herkules-torony legendája

A legrégebbi világítótoronyhoz egy legenda is fűződik, miszerint ez a világítótorony volt Herkules egyik legnagyobb legyőzött ellenfelének, Gerylon nyughelye. Herkules a fő isten, Zeusz félisten fia volt, aki állítólag egy nyíllal ölte meg az óriásnak titulált Gerylont,m iután három napig és három éjszakán keresztül csatáztak egymással. A legenda szerint Herkules itt temette el Gerylon fejét az összes fegyverével együtt, és úgy rendelte el, hogy építsenek várost a nyughelye tetejére.

2009 óta Spanyolország nemzeti emlékműve, a Herkules-torony az UNESCO Világörökség része is, amely ma nyitva áll a látogatók számára. A legendás világítótoronyban, nem csak az eredeti római kori lámpát csodálhatjuk meg, de miután megteszünk mindösszesen kétszázharmincnégy lépcsőfokot, és felérünk az építmény lefelső szintjére, mesés kilátás is elénk tárul. Mivel több mint ezer mérföldes partvonal veszi körül a Herkules-tornyot, ezért itt mindig hallani a hullámok és a tengeri madarak megnyugtató hangját.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon: A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen... Tovább

Badacsony

Badacsony: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Badacsony közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!