hirdetes

Tudd meg, hogy mi az oka annak, hogy női hangon szólal meg a GPS!

Bettina

Nap mint nap használjuk a telefonos asszisztenseket, de ritkán gondolkozunk el azon, miért is olyan a hangjuk, amilyen. Itt van rá a válasz.

Miért női hangja van a GPS-nek?

Nem nehéz észrevennünk, hogy szinte az összes telefonos asszisztensnek és beszélő applikációnak női hangja van.

A legtöbben talán el sem gondolkozunk azon, hogy ennek mi az oka.Egyszerűen kellemesebbnek, kevésbé zavarónak tartjuk a női hangszínt, pedig ennél azért jóval tudományosabb okai is vannak annak, hogy nem férfi hangot használtak a gyártók. Ezt sem bízták a véletlenre, de voltak, akik próbálkoztak már mással is. 

Szeretjük, ha nem a telefonunk a főnök


A gyártók egyáltalán nem random választották ki a női hangot a telefonos asszisztensekhez. Fókuszcsoportokat állítottak fel, nőket és férfiakat egyaránt teszteltek. Kiderült, hogy a legtöbben a női hangot részesítették előnyben, mert kevésbé hangzott parancsolónak, így az emberekben megmaradt az az érzés, hogy habár segítségre szorulnak, mégis maguk oldják meg a problémáikat. Viszont a férfi hang inkább utasítónak tűnt, és habár szeretjük, hogy a technológia a segít és megkönnyíti a dolgainkat, szeretünk mi irányítani és a megoldást véghez vinni. 

hirdetes

Megnyugtatóbb a női hang 


Természetesen a különböző emberi hangoknak agyra gyakorolt hatását nem csak a telefonok miatt vizsgálták, de ekkor lett igazán fontossága a gyártók részére. Egy professzor szerint például sokkal könnyebb megtalálni a sokaknak tetsző női hangot, mint egy olyan férfi hangot, ami tetszik sokaknak. Azt mondják, ez egyszerűen azért van, mert az agyunk úgy van kialakítva, hogy jobban kedveli a női hangokat. 

Próbálkoztak férfi hangokkal is


A sokféleség jegyében sok vállalat próbálkozott a női hangon túl is színesíteni a palettát. Volt olyan gyártó, aki igyekezett semleges hangot adni a telefonos asszisztensnek, vagyis olyat, amit nehezen tudunk férfiként vagy nőként azonosítani, és voltak olyanok is akik a női hang mellett a férfit is választhatóvá tették. Ez egyszerű technikai okok miatt nem igazán működött, mivel az egész rendszert nem alakították át, és azt viszont a női hangra állították be, ezért ezzel működött jobban. 

hirdetes

A telefonos asszisztenseknek valójában nincsen neme


Ha megkérdezzük például Siritől, hogy milyen nemű, azt mondja, hogy nemtelen. Ez lényegében természetes, hiszen szeretjük megszemélyesíteni a telefonos asszisztenseket, de ez akkor is csak egy rendszer, aminek olyan hangot adtak, amelyet mindenki kellemesnek talál. Bár Siri hangja egyértelműen nő, véletlenül sem semleges. 

De egy jó ellenpéldát hoztunk, ami a legtöbb magyar sofőrnek ismerős hang lesz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Fafaragás

Fafaragás: Az építészetben is nagy jelentősége van a díszítő jellegű fafaragásnak, igazi... Tovább

Hollókő

Hollókő: Hollókő egy község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban. Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra