hirdetes

Tudtad-e? Furcsa érdekességek a nagyvilágból – 1. rész

Puskás Rékka

Az internetnek köszönhetően kitárult előttünk a világ, olyan dolgokat látunk és hallunk, amiket azelőtt talán sosem lett volna esélyünk. Ennek ellenére mindig akadnak furcsaságok, amik kiderülnek általunk ismernek vél dolgokról. Ilyen furcsa érdekességekből gyűjtöttem nektek össze tízet – neked melyik a kedvenced?

Hányat ismertél ezek közül a tények közül?

1. furcsa érdekesség: A gorillák böffentenek, ha jól érzik magukat 

A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok, ám annak ellenére, hogy hatalmasak, növényevők. A kommunikációs képességük meglehetősen fejlett, képesek megtanulni jelnyelvet – Kaliforniában például egy Kokó nevű gorilla a süketek által is használt jelbeszéd 600 jelét is megtanulta, melyekkel ki tudta magát fejezni, akár az érzelmeit is, sőt, új jeleket is alkotott. Ezek alapvetően közismert tények – de azt tudtad-e, hogy amikor egy gorilla jól érzi magát, akkor böffent egyet? Bizony! 

2. furcsa érdekesség: Ha a földgolyó tengelye nem lenne ferde, nem lennének évszakok

Bár a furcsaság ebben az esetben nem feltétlenül igaz, mivel általános iskolás tananyag tudni azt, hogy az évszakokat a Föld tengelyének dőlésszöge okozza. De belegondoltál már, hogy milyen lenne, ha ez a tengely egyenes lenne? Ne úgy képzeld el, hogy akkor itt mindig nyár lesz – nem, ha a tengely egyenes, akkor a felszín adott részét mindig ugyanúgy érné napsugárzás, ez pedig hosszútávon szélsőséges időjárást és számos terület lakhatatlanná válását okozná.

hirdetes

3. furcsa érdekesség: Az állatok 75 %-a rovar

Ha a semmiből azt hallod: állat, majdnem biztos vagyok benne, hogy valamilyen látványos, nagy, félelmetes, vagy jellegzetes állat ugrik be – elefánt, bálna zsiráf, oroszlán, tigris, cápa, lepke stb. – pedig az igazság az, hogy az állatvilág háromnegyedét a rovarok alkotják. Persze érthető, hogy egy millió hangya kevésbé feltűnő egy boly mélyén, mint három elefánt. De belegondoltál már abba, hogy micsoda számot jelent ez az arány? Elképesztő!

hirdetes

4. furcsa érdekesség: A csirke repülési rekordja 13 másodperc

A tudósok az utóbbi években kezdtek rájönni arra, hogy a dinoszauruszok egy fajtái, például a rettegett tirannoszaurusz rex nem is annyira a hüllőkre – krokodilra, varánuszra, gyíkra – hasonlított, sokkal inkább a madarakra, a struccra és a csirkére, és tollak is borították. Néhány millió év alatt eljutottunk a fenséges T-rex-től oda, hogy a csirke repülési rekordja 13 perc. Ami mellesleg nem olyan kevés, bár, hogy honnan tudják, hogy minden csirke képes 13 percig a levegőben szerencsétlenkedni, ha kihozza magából a legtöbbet, azt már ne kérdezzétek.

5. furcsa érdekesség: A sün tüskéje módosult szőr

Ki ne imádná a sündisznókat? És az tudtad, hogy azok a szúrós kis tüskék, amik belepik ezt a cuki gombócot, valójában módosult szőrből vannak? Mintegy 5-7000 ilyen található a sünik hátán, melyek nagyjából egy év után kihullanak, átadva helyüket az új tüskéknek – természetesen nem egyszerre, hanem stílusosan, mint a fenyő a maga tüskéit.

Itt még nincs vége, a következő oldalon vár még 5 furcsa érdekesség, a végén pedig szavazhatsz, neked melyik tetszett legjobban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátra

A Mátra Magyarország legnagyobb hegye. Itt található az ország legmagasabb pontja a... Tovább

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház:  Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. 1883-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar Magyarország Történelem