hirdetes

Tudtad-e? Furcsa érdekességek a nagyvilágból – 1. rész

Puskás Rékka
Hányat ismertél ezek közül a tények közül?

6. furcsa érdekesség: A kutya körülbelül 100 különböző arckifejezésre képes

Három hónap kemény munkájával elértem azt, hogy a kutyám már nem csak az „Ül!” parancsra teszi le a hátsófelét, hanem a „Kulturáltan!” vezényszóra is. Ezt a sikert szó szerint pezsgővel ünnepeltem. Aztán kiderül, hogy a kutyák csak arckifejezésből tudnak százat – bár az emberek nem feltétlenül érzékelik mindig az egyes arckifejezések közötti különbséget.

7. furcsa érdekesség: A szemed körülbelül 80-szor mozdul meg egy másodperc alatt

A szem még optikailag egészséges, fiatal állapotban sem egy tökéletes szerkezet. Nagyon kicsi a mélységélessége, azaz csak azt a kisméretű, síkszerű és szűk teret képes élesen látni, amelyre éppen fókuszál. Emellett a szem perifériás látása is elég gyenge és életlen. Cserébe viszont megmozdul egy másodperc alatt 80-szor, és az idegrendszer a kapott információt gyorsan dolgozza fel.

hirdetes

8. furcsa érdekesség: Az emberi szem másodpercenként több mint 120 millió bit információt dolgoz fel

Ahogyan azt az előbb is olvashattad, gyorsan dolgozza fel az adatokat, méghozzá több, mint 120 millió bit információ/ másodperc tempóval. Ez, ha belegondolsz, mekkora szám, elképesztő teljesítmény. És ez csak a szem, arra ki sem térek, hogy mekkora adattömeget kezel például az agy – másodpercenként, percenként, évenként.

hirdetes

9. furcsa érdekesség: A grizli medve képes olyan gyorsan futni, mint a ló

Ha azt mondom, grizli medve, a te lelki szemeid előtt is biztosan megjelenik az hegy méretű bundás lomha állat, aki esténként felborogatja a kukákat és piknikkosarakból eszik meg a folyóból halászik. Nos, ez részben igaz, tényleg hatalmas ez az állat – azonban egyáltalán nem lomha, ezért is nem szabad előle elfutni. Ha elfutnál egy medve elől, gondolj arra, hogy le tudsz-e hagyni egy lovat – mivel a medve le tud, és fára is remekül mászik.

10. furcsa érdekesség: Szibériában olyan hideg van, hogy a lehelet jéggé fagy a levegőben

Na jó, ez talán nem lep meg mindenkit. Ismerősöknek köszönhetően azt már én is első kézből láttam, hogy néha olyan hidegek a telek, hogy a köpés megfagy a levegőben. Én olyan lány vagyok, ami 20 fokban már didereg, úgyhogy eszemben sincs empirikus tudást gyűjteni a témában. De még a fagyott köpetet követően is meglepett, hogy Szibériában nem csak a nyál, hanem már a lehelet is jéggé fagy, miután kifújod. Ilyen hideg mellett indokolt a vodka!

Neked melyik furcsa érdekesség tetszett legjobban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Könyves Kálmán

(Könyves) Kálmán: az egyik legismertebb magyar királyról beszélhetünk személyében. Kálmán... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar Magyarország Történelem