hirdetes

A legkisebb erdélyi város, ami olyan, mint a mesékben!

Sz.F., ZH

Már nem egyszer voltam Erdélyben, és egy alkalmat kivéve mindig ezen a csodálatos településen szálltunk meg. Nem véletlen, mindenhez közel van, mégis mindentől távol, ismerkedjetek meg ti is Tusnádfürdővel! 

Ismerjétek meg Erdély legkisebb városát

(Fotó forrása: Wikimédia/Aakmaros)

 

Már nem egyszer voltam Erdélyben, és egy alkalmat kivéve mindig ezen a csodálatos településen szálltunk meg. Nem véletlen, mindenhez közel van, mégis mindentől távol, ismerkedjetek meg ti is Tusnádfürdővel! Tusnádfürdő Hargita megye legdélebben fekvő, és egyben az ország legkisebb lélekszámú település, amely a magyarországi turisták előtt sem ismeretlen, mivel minden év júliusában itt szervezik a Tusványos névre keresztelt rendezvényt, ahol a koncertek mellett számor közéleti, aktuál-politikai előadás is elhangzik. Tusnádfürdő Csíkszeredától 32 kilométerre délkeleti irányba, az Olt bal partján fekszik, 1934-ben választották el Nagytusnádtól, 1698 óta szerepel városként. 

A kis városkában összesen 1600-an élnek, egész pontosan 1629-en (2011-es adat), ebből pedig 1452-en magyarok. Fantasztikus érzés egyébként a magyar határtól nagyjából 450 kilométerre csak magyarokkal találkozni, nagyon jó, amikor csak magyar szavakat hallasz ennyire messze a „hazától”. Mi egyébként itt is otthon éreztük magunkat, és mindenki úgy is bánt velünk, mintha hazatértünk volna.

hirdetes

A településen évente több mint másfélmillió turista fordul meg, elsősorban gyógyvizeinek köszönhetően, amelyek a szív-, és keringési betegségekben szenvedőknek segítenek. Azonban nemcsak a gyógyvizek fantasztikusak, hanem az ottani tiszta levegő, és az a páratlan nyugalom, amire mindenkinek szüksége van. A fenyveseknek köszönhetően a tüdőbetegek is jól érezhetik magukat itt, hiszen hihetetlenül friss és tiszta levegő vár mindenkire, ami tele van mindenféle jótékony negatív ionnal. 

Tusnádfürdő területe ősidők óta lakott, a Vár-tetőn Erdély egyik legnagyobb, 2 hektár területű vaskori erődítményének sáncai látszanak. A középkorban megfigyelőhely volt, tornyának falai ma is látszanak. A székelyek vizét már régóta használták fürdésre, gyógyfürdőjét 1842-ben alapították egy állítólagos csodás gyógyulás után, 1849-ben a harcok miatt tönkrement, de 1852-ben itt jártakor a császár újjáépítését rendelte el. Rohamos fejlődése 1860 után indult meg.

hirdetes

A Mikes-forrás név a fürdőválasztmányi elnök, gr. Mikes Benedek emlékét őrzi, aki saját költségén 1868-ban Ditrich H. Gusztáv zürichi vegyésszel nyolc forrásnak a vizét elemeztette, így ettől számítható a fürdő gyógyhatású borvizeinek tudományos értékelése és hasznosítása. 1890-ben épült meg a Stefánia gyógyintézet, amely 1975-ig volt a fürdő kezelőközpontja. 1900-ban létrehozták a Csukás-tavat, melyet 1928-ban strandfürdővé építettek ki. Nagy szállodái az 1970-es években épültek. A következő oldalon még több érdekes dolgot osztok meg erről a mesés településről! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapest

Budapest Magyarország fővárosa, mely Pestből és Budából áll.Lakossága nagyjából 1,7... Tovább

Szent István-barlang

Szent István-barlang:  A Szent István-barlang fokozottan védett, cseppkövekben gazdag... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!