notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tusnádfürdő, Erdély egyik legszebb városa

A legkisebb erdélyi város, ami olyan, mint a mesékben!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Már nem egyszer voltam Erdélyben, és egy alkalmat kivéve mindig ezen a csodálatos településen szálltunk meg. Nem véletlen, mindenhez közel van, mégis mindentől távol, ismerkedjetek meg ti is Tusnádfürdővel! 

Ismerjétek meg Erdély legkisebb városát

(Fotó forrása: Wikimédia/Aakmaros)

 

Már nem egyszer voltam Erdélyben, és egy alkalmat kivéve mindig ezen a csodálatos településen szálltunk meg. Nem véletlen, mindenhez közel van, mégis mindentől távol, ismerkedjetek meg ti is Tusnádfürdővel! Tusnádfürdő Hargita megye legdélebben fekvő, és egyben az ország legkisebb lélekszámú település, amely a magyarországi turisták előtt sem ismeretlen, mivel minden év júliusában itt szervezik a Tusványos névre keresztelt rendezvényt, ahol a koncertek mellett számor közéleti, aktuál-politikai előadás is elhangzik. Tusnádfürdő Csíkszeredától 32 kilométerre délkeleti irányba, az Olt bal partján fekszik, 1934-ben választották el Nagytusnádtól, 1698 óta szerepel városként. 

 

A kis városkában összesen 1600-an élnek, egész pontosan 1629-en (2011-es adat), ebből pedig 1452-en magyarok. Fantasztikus érzés egyébként a magyar határtól nagyjából 450 kilométerre csak magyarokkal találkozni, nagyon jó, amikor csak magyar szavakat hallasz ennyire messze a „hazától”. Mi egyébként itt is otthon éreztük magunkat, és mindenki úgy is bánt velünk, mintha hazatértünk volna.

hirdetes

 

A településen évente több mint másfélmillió turista fordul meg, elsősorban gyógyvizeinek köszönhetően, amelyek a szív-, és keringési betegségekben szenvedőknek segítenek. Azonban nemcsak a gyógyvizek fantasztikusak, hanem az ottani tiszta levegő, és az a páratlan nyugalom, amire mindenkinek szüksége van. A fenyveseknek köszönhetően a tüdőbetegek is jól érezhetik magukat itt, hiszen hihetetlenül friss és tiszta levegő vár mindenkire, ami tele van mindenféle jótékony negatív ionnal. 

 

Tusnádfürdő területe ősidők óta lakott, a Vár-tetőn Erdély egyik legnagyobb, 2 hektár területű vaskori erődítményének sáncai látszanak. A középkorban megfigyelőhely volt, tornyának falai ma is látszanak. A székelyek vizét már régóta használták fürdésre, gyógyfürdőjét 1842-ben alapították egy állítólagos csodás gyógyulás után, 1849-ben a harcok miatt tönkrement, de 1852-ben itt jártakor a császár újjáépítését rendelte el. Rohamos fejlődése 1860 után indult meg.

hirdetes

 

A Mikes-forrás név a fürdőválasztmányi elnök, gr. Mikes Benedek emlékét őrzi, aki saját költségén 1868-ban Ditrich H. Gusztáv zürichi vegyésszel nyolc forrásnak a vizét elemeztette, így ettől számítható a fürdő gyógyhatású borvizeinek tudományos értékelése és hasznosítása. 1890-ben épült meg a Stefánia gyógyintézet, amely 1975-ig volt a fürdő kezelőközpontja. 1900-ban létrehozták a Csukás-tavat, melyet 1928-ban strandfürdővé építettek ki. Nagy szállodái az 1970-es években épültek. A következő oldalon még több érdekes dolgot osztok meg erről a mesés településről! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
221 063
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 542 447
Közösség
hirdetes

Szótár

Karcagi birkapörkölt

Karcagi birkapörkölt: Nemzeti értékünknek számít. Karcag a nagy magyar Alföld szívében... Tovább

Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Kastélymúzeum: az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás