notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos tudnivalók a túzokról, a túzok bemutatása

hirdetes

Magyarország egyik legcsodásabb madara, a túzok

B. Á.

A világszerte veszélyeztetett faj, magyarországi populációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben. Korábban az egész Kárpát-medencében fészkeltek, ma már csupán a Dunamenti-síkságon és a Hortobágy térségében maradtak fenn nagyobb számban. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Ismerkedjetek meg közelebbről a túzokkal! 

Minden a túzokról

A túzok megjelenése

Nagyjából akkora, mint egy pulyka, viszont kitartóan tud repülni, de erős futólábával nyílt vidékek jellegzetes földlakó madara. Tollazata szürkésbarna piszkosfehér mellrésszel. A Magyarországon is honos nagy túzok az egyik legnagyobb túzokféle, szárnyfesztávolsága elérheti a 2,5 métert is. A kakas magassága mintegy 100 centiméter, tömege elérheti a 18 kilogrammot, de a tyúk átlagosan csak 4,5 kg.

A nagy túzokra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz. Háta vöröses árnyalatú barnássárga, fekete és világos harántsávokkal, hogy az éppen költő madarat ne fedezzék fel a ragadozók, hasa fehér, melltájéka világosbarna. Amikor a madár násztollazatot ölt, nyakpajzsa is van. Lábán csak 3 ujj van, amelyeket hatszögletű szarupikkelyek borítanak.

hirdetes

A túzok származása, elterjedése

Előfordulási helyei: Magyarország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Közép-, és Kelet-Ázsia. Európai egyedszáma becslések szerint 15.000, a legtöbb Spanyolországban él. A legnagyobb egybefüggő európai udvarló- és fészkelő helye Magyarországon van. Főleg Dévaványa közelében, a dévaványai túzokrezervátumban fordul elő, de él a Hortobágyon, a Nagykunságon és Nagy-Sárréten is.

A túzok életmódja, élőhelye

hirdetes

Élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona- és kukoricatáblák, de óvatos, rejtőzködő életmódja (és a jelentősen lecsökkent egyedszám) miatt nagyon ritkán látható. A világ legnehezebb repülő madara.

A túzok számára fontos a zavartalanság. Ennek ellenére kultúrakövető faj, kedveli a mezőgazdasági területeket, különösen a repcét, hereféléket, lucernát, az őszi gabonaféléket, amikben jól elrejtőzhet. A következő oldalon további részleteket tudhattok meg erről a csodálatos állatról, lapozzatok egyet és ismerkedjetek meg a túzokkal még jobban!

Fotó: Wikimédia/Andrej Chudý

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szilvásváradi kisvasút

Szilvásváradi kisvasút: A Szilvásváradi Erdei Vasút a Szalajkavölgy-Fatelep és a... Tovább

Szerencs vára

Szerencs vára: A szerencsi vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Jelenleg itt... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Magyar Magyarország