notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Súlyos illetéket vezetnek be az ingatlanspekuláció ellen

hirdetes

Brutális illeték sújtja a Balatont februártól!

B. Á.

A kormány szigorítása február elsejével fog életbe lépni, a cél pedig az, hogy a visszaéléseket egyre jobban meg lehessen szüntetni, nézzük a részleteket! 

Illetéket vezetnek be

Illeték a telekspekuláció ellen

A február elsejétől életbe lépő brutális illetékkel szeretné visszaszorítani a kormányt az egyre jobban elszaporodó telekspekulációkat. A frissen bevezetett törvény az eladást megelőző tíz éven belül belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik. A kormány az olyan ingatlanspekulációknak vetne véget, amikor valaki megvásárol egy külterületi ingatlant, majd jóval magasabb áron adja el, miután megtörtént a belterületté nyilvánítás. Rengeteg visszaélés történt az utóbbi években, ezért szükség volt a törvénymódosításra. 

 

Novemberben nyújtották be a törvényjavaslatot

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot még 2019 novemberében. Az események gyorsan pörögtek, már december elején elfogadták a módosítási kérelmet, melynek értelmében azon külterületi ingatlanok után, melyeket belterületbe sorolnak át, egy új illetéket vetnek ki február elsejétől. 

hirdetes

 

Brutális illeték a telekspekuláció végét jelentheti

Az illeték mértéke eléggé brutális, ugyanis az ingatlaneladás nyereségének kilencven százalékát jelenti! Tehát: az adóhatóság megállapítja eladáskor az ingatlan értékét, és amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, vagyis amennyit az eladó nyerne az üzleten, annak a kilencven százalékát visszterhes vagyonátruházási illeték címén elvonják tőle.

hirdetes

 

Abban az esetben, ha az ingatlan forgalmi értékének megállapítása nem történt meg a megszerzéskor, akkor a szerzés időpontjára utólagosan megállapított forgalmi érték és az állami adóhatóság által az eladás időpontjára megállapított forgalmi érték különbözete után kell majd az illetéket megfizetni. Mindez akkor lesz majd érvényes, ha a belterületbe vonás az eladást megelőző tíz éven belül történt – a szabályozás csak a 2020. február 1-jét követően belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik majd. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
51 146
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 074 438
Közösség

Szótár

Uránia Nemzeti Filmszínház

Uránia Nemzeti Filmszínház: Az Uránia Nemzeti Filmszínház egy mozi Budapest VIII.... Tovább

Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán: Mikszáth Kálmán magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

Érdekességek Magyar Magyarország