Súlyos illetéket vezetnek be az ingatlanspekuláció ellen

Brutális illeték sújtja a Balatont februártól!

B. Á.

A kormány szigorítása február elsejével fog életbe lépni, a cél pedig az, hogy a visszaéléseket egyre jobban meg lehessen szüntetni, nézzük a részleteket! 

Illetéket vezetnek be

Illeték a telekspekuláció ellen

A február elsejétől életbe lépő brutális illetékkel szeretné visszaszorítani a kormányt az egyre jobban elszaporodó telekspekulációkat. A frissen bevezetett törvény az eladást megelőző tíz éven belül belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik. A kormány az olyan ingatlanspekulációknak vetne véget, amikor valaki megvásárol egy külterületi ingatlant, majd jóval magasabb áron adja el, miután megtörtént a belterületté nyilvánítás. Rengeteg visszaélés történt az utóbbi években, ezért szükség volt a törvénymódosításra. 

Novemberben nyújtották be a törvényjavaslatot

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot még 2019 novemberében. Az események gyorsan pörögtek, már december elején elfogadták a módosítási kérelmet, melynek értelmében azon külterületi ingatlanok után, melyeket belterületbe sorolnak át, egy új illetéket vetnek ki február elsejétől. 

Brutális illeték a telekspekuláció végét jelentheti

Az illeték mértéke eléggé brutális, ugyanis az ingatlaneladás nyereségének kilencven százalékát jelenti! Tehát: az adóhatóság megállapítja eladáskor az ingatlan értékét, és amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, vagyis amennyit az eladó nyerne az üzleten, annak a kilencven százalékát visszterhes vagyonátruházási illeték címén elvonják tőle.

Abban az esetben, ha az ingatlan forgalmi értékének megállapítása nem történt meg a megszerzéskor, akkor a szerzés időpontjára utólagosan megállapított forgalmi érték és az állami adóhatóság által az eladás időpontjára megállapított forgalmi érték különbözete után kell majd az illetéket megfizetni. Mindez akkor lesz majd érvényes, ha a belterületbe vonás az eladást megelőző tíz éven belül történt – a szabályozás csak a 2020. február 1-jét követően belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik majd. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hajógyári-sziget vagy Óbudai-sziget

 Az Óbudai-sziget a Duna egyik szigete Budapest III. kerületének közigazgatási... Tovább

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország