notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Súlyos illetéket vezetnek be az ingatlanspekuláció ellen

hirdetes

Brutális illeték sújtja a Balatont februártól!

B. Á.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Illetéket vezetnek be

Elképesztők voltak az árkülönbségek

Az elmúlt években a szántóföldek és az építési telkek eladási árát nézve az árkülönbség sok esetben ötvenszeres volt. 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága 2002 és 2019 között, az ingatlanok forgalmi értéke pedig jelentősen megnőtt a belterületbe vonás után. Ezen tranzakciók mögött olyan cél is állhatott, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonták, majd jelentős haszonnal továbbadták. Az új illeték bevezetésével szeretne ennek véget vetni a kormány, szeretnék visszaszorítani a spekulációs visszaéléseket. 

 

Mi köze mindehhez a Balatonnak? 

Igazából nagyon sok köze van a Balatonnak a dolgokhoz, mivel minden indult el! A balatoni bortermelők véleménye szerint az ingatlanspekulánsok miatt veszélybe kerültek a Balaton északi partján található szőlőterületek, ezzel együtt a balatoni táj is. Sok a gazos, gondozatlan, elöregedett szőlőterület a Balatonnál, ami ráadásul tóra néznek. Ezek a területek lettek az utóbbi években az ingatlanfejlesztők elsődleges célpontjai.

hirdetes

 

1990 óta sajnos csak néhány száz hektár szőlő lett újra telepítve, ezért a becslések szerint az ültetvények hetven százaléka elöregedett, a következő években ezek teljesen eltűnhetnek. Csopakon például száz éve még szinte mindenhol szőlőt termesztettek, amikor azonban a tömegturizmus célpontjává vált a Balaton, a belterületi szőlőket beépítették, a kárpótlás időszakában pedig a külterületi szőlőket is pusztulásnak indították. Ezen a településen korábban bevezetésre került egy szigorítás, a tulajdoni lapokra bejegyezték a szőlőművelési kötelezettséget, majd bevezették a gondozatlan területekre az úgynevezett földadót. 

 

Sajnos kevés önkormányzat követi Csopak példáját, ezért a tó környékének vezető borászai, éttermeit tömörítő Balatoni Kör szabályozási csomag kidolgozását szorgalmazta. Nemcsak a szőlőkről, hanem az egész balatoni tájról van szó, ami a régió lakóinak identitását alapjaiban érinti. Az új illeték bevezetése segíthet a Balaton környéki területek megvédésében, bízunk benne, hogy így is lesz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 321
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
386 523
Közösség

Szótár

Korond

Korond: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Aki szeret emléktárgyakat gyűjtögetni... Tovább

A magyarság származástudata

A magyarság származástudata: A sumér, szkíta és a hun származástudatunkat a Csodaszarvas... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

Érdekességek Magyar Magyarország