hirdetes

Brutális illeték sújtja a Balatont februártól!

B. Á.
Illetéket vezetnek be

Elképesztők voltak az árkülönbségek

Az elmúlt években a szántóföldek és az építési telkek eladási árát nézve az árkülönbség sok esetben ötvenszeres volt. 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága 2002 és 2019 között, az ingatlanok forgalmi értéke pedig jelentősen megnőtt a belterületbe vonás után. Ezen tranzakciók mögött olyan cél is állhatott, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonták, majd jelentős haszonnal továbbadták. Az új illeték bevezetésével szeretne ennek véget vetni a kormány, szeretnék visszaszorítani a spekulációs visszaéléseket. 

Mi köze mindehhez a Balatonnak? 

Igazából nagyon sok köze van a Balatonnak a dolgokhoz, mivel minden indult el! A balatoni bortermelők véleménye szerint az ingatlanspekulánsok miatt veszélybe kerültek a Balaton északi partján található szőlőterületek, ezzel együtt a balatoni táj is. Sok a gazos, gondozatlan, elöregedett szőlőterület a Balatonnál, ami ráadásul tóra néznek. Ezek a területek lettek az utóbbi években az ingatlanfejlesztők elsődleges célpontjai.

hirdetes

1990 óta sajnos csak néhány száz hektár szőlő lett újra telepítve, ezért a becslések szerint az ültetvények hetven százaléka elöregedett, a következő években ezek teljesen eltűnhetnek. Csopakon például száz éve még szinte mindenhol szőlőt termesztettek, amikor azonban a tömegturizmus célpontjává vált a Balaton, a belterületi szőlőket beépítették, a kárpótlás időszakában pedig a külterületi szőlőket is pusztulásnak indították. Ezen a településen korábban bevezetésre került egy szigorítás, a tulajdoni lapokra bejegyezték a szőlőművelési kötelezettséget, majd bevezették a gondozatlan területekre az úgynevezett földadót. 

hirdetes

Sajnos kevés önkormányzat követi Csopak példáját, ezért a tó környékének vezető borászai, éttermeit tömörítő Balatoni Kör szabályozási csomag kidolgozását szorgalmazta. Nemcsak a szőlőkről, hanem az egész balatoni tájról van szó, ami a régió lakóinak identitását alapjaiban érinti. Az új illeték bevezetése segíthet a Balaton környéki területek megvédésében, bízunk benne, hogy így is lesz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

IV.Béla

IV.Béla: második honalapítónk. IV. Béla Magyarország királya volt 1235-től haláláig. II.... Tovább

Vidéki wellness hotel

Csodálatos lehet pihenni a hétvégén és ehhez nincs is megfelelőbb helyszín, mint egy vidéki... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!