hirdetes

Friss: új koronavírusra utaló tünetet fedeztek fel

VN

Már több, mint egy éve tudunk a koronavírusról, de ennek ellenére még mindig van nagyon sok dolog, amit nem tudunk róla nemcsak mi, hétköznapi emberek, hanem szakértők sem. Éppen ezért nem olyan nagy meglepetés, hogy újabb koronavírusra utaló jelenséget fedeztek fel nem olyan régen a kutatók: a nyelven végbemenő változások is utalhatnak rá, hogy valaki elkapta a koronavírust.

Új koronavírus tünet

Milyen változások mennek végbe a nyelven, ha valaki elkapta a koronavírust?

Kutatók állítják: a megduzzadt vagy foltos nyelv is árulkodó jele lehet annak, hogy valaki megfertőződött a koronavírussal. Erre pedig egy kutatás segítségével jöttek rá, ahol is több koronavírussal kezelt egyént is megvizsgálták, és ezt a furcsa felfedezést találták. Egészen pontosan 666 koronavírussal kezelt pácienst vizsgáltak meg egy Madridi kórházban, és jöttek rá erre a meglepő felfedezésre. Nem meglepően ennek köze van a sokszor emlegetett ízvesztéshez is. Azok a páciensek, akiknél megjelentek a nyelvi elváltozások, gyakran ízvesztésre is panaszkodtak, és voltak olyanok is, akik égő érzésre is panaszkodtak, azonban nem minden esetben járt ez a kettő együtt. Tehát a nyelv területén megjelenő kisebb sebek, dudorok is árulkodhatnak a koronavírusra. Az nem tisztázott, hogy ezek a nyelvi elváltozások tünetmentes megbetegedés esetén is előfordulhat-e.

hirdetes

Mik a koronavírus tünetei?

Mielőtt mindenki megnyugszik, hogy nincs semmi baj a nyelvével, nem lehet baj, gyorsan tekintsük át, hogy milyen egyéb tünetek lépnek fel jellemzően a koronavírusos megbetegedés következtében. Azonban meg kell azt is jegyeznünk, hogy teljesen tünetmentesen is áteshet valaki rajta, azonban ekkor is fertőző lehet. Ezek a koronavírus legfőbb tünetei!

A leggyakoribb tünetek:

láz
száraz köhögés
fáradékonyság

Kevésbé gyakori tünetek:

fájdalom
torokfájás
hasmenés
kötőhártya-gyulladás
fejfájás
a szaglás/ízlelés elvesztése
bőrkiütés, vagy elszíneződés az ujjakon/lábujjakon

hirdetes

Súlyos tünetek:

légzési nehézség, illetve légszomj
nyomás vagy fájdalom a mellkasi régióban
a beszédképesség elvesztése, illetve mozgásképtelenség

Mi a teendő tünet észlelés esetében?

Nagyon fontos, hogyha bármilyen tünetet észlelsz magadon, legyen ez bármilyen enyhe, ne menj közösségbe! Egészen addig kerülj mindenféle személyes kontaktust, amíg nem bizonyosodsz meg róla, teszt segítségével, hogy nem a koronavírusról van szó (persze más fertőző betegségeket sem érdemes szétszórni)! Ilyenkor fel kell keresni telefonon a háziorvost, és a továbbiakban ő fog intézkedni, és további utasításokat adni a teendőkkel kapcsolatban. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Füzéri vár

Füzéri vár: A füzéri vár középkori vár, amely Füzér település közvetlen közelében... Tovább

Vitrai Tamás

Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész. A magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!