hirdetes

Baljenac – Az ujjlenyomat formájú lakatlan sziget Horvátországban

VN

Baljenac szigeténél keresni sem lehetne különlegesebbet. Egy lakatlan sziget már önmagában is nagyon különleges –ezt a kalandfilmekből mindenki nagyon jól tudhatja- az, hogy madártávlatból egy ujjlenyomatot formál, pedig csak még egyedibbé teszi.

Baljenac az ujjlenyomat alakú sziget Horvátországban

Baljenac- az Adriai tenger legkülönlegesebb szigete

Ha lenne egy verseny, ahol az Adriai-tenger szigeteit kellene rangsorolni szépség, különlegesség, egyediség tekintetében, minden bizonnyal Baljenac kerülne a dobogó egyik legelőkelőbb helyére. szigetcsoportban található, és a Horvát Köztársasághoz tartozik. Annak ellenére, hogy az országnak több mint 75 nagyobb szigete van, sőt több mint 500 kikötője, Baljenac az egyik legegyedibb sziget, hiszen egyedülálló tulajdonsággal és titokzatos történelemmel rendelkezik, amely mindenkit magával ragad. Šibenik városához viszonylag közel találjuk az apró, de annál varázslatosabb szigetet, amit fel kell fedeznie minden arra járónak, ha már az Adria végtelen kékjénél bámészkodik éppen! Baljenac (vagy Bavljenac) egy kis sziget az Adriai-tengerben, Horvátország partjainál, a Sibenik szigetcsoportban. 

Miért olyan különleges Baljenac?

Ez egy körülbelül fél négyzetmérföldes szigetecske, és egy sor száraz kőfal borítja (összesen 23 km hosszan), amely felülről nézve óriási emberi ujjlenyomatnak tűnik, köszönhetően ovális alakjának és hosszú, papilláris vonalakhoz hasonló kősoroknak. Tehát egy igazi nagyra nőtt ujjlenyomat lubickol a tengerben, valahol Adriában, Horvátország partjainál. Felülről nézve a sziget egyedi formája azt a benyomást kelti, mintha egy hatalmas óriás hagyta volna ujjlenyomatát a tengerben. Hát nem zseniális? Ezeket a „vonalakat” a mezőgazdasági határok meghatározására használják, hogy megvédjék a növényeket az erős széltől. A közelmúltban végzett kutatások szerint a tiszta tereket növények, például szőlőültetvények, olajfák, füge és más gyümölcsök ültetésére használták. Ezt a rendkívüli vidéki labirintust habarcs és cement nélkül építették a közeli Kaprije sziget lakói a sziklás és nehezen megművelhető földterület jobb kihasználása érdekében. 

hirdetes
hirdetes

Baljenac egy különleges lakatlan sziget Horvátországban

Baljenac teljesen lakatlan, ennek ellenére különös alakzatokat lehet itt találni, amik ugye bár ujjlenyomatot formálnak. Nem ez az egyetlen hely, ahol ezek a kivételes falak jelen vannak, más horvát vidéken is alkalmazták ezt a technikát, sőt még Írország, Anglia és Skócia területén is lehet találni ilyen építményeket. A szokatlan természeti szépségek ezekkel az egyedi mesterséges alkotásokkal még is kiemelkedő szépséggé, egyedivé varázsolják ezt a szigetet. A szigetről készült légi felvételeket az egész világ csodálja. Pontosan ezért kérvényezte a horvát kormány kérte, hogy az UNESCO vegye fel ezt a szigetet a világörökségi helyszínek listájára. Ez azért is fontos, mert így a turistáktól is meg lehet védeni ezt a kincses szigetet.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kazinczy Ferenc

Kazinczy Ferenc: Kazinczi és alsóregmeczi Kazinczy Ferenc, magyar író, költő, a nyelvújítás... Tovább

II. Aranybulla:

II. Aranybulla: a másik legismertebb törvénygyűjteménye a magyar történelemnek. 1351-ben I.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!